Αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολο αντίκρισμα, όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιάννης Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Φουτάκης.

Ο κ. Τρεμόπουλος είπε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή, τον σχεδιασμό ευρωπαϊκών εγγυήσεων δανεισμού, που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο το σημερινό μηχανισμό του ΔΝΤ, την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας.

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Τρεμόπουλος επισήμανε: «Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών, οι πολιτικές εξελίξεις, η απογοήτευση, η θλίψη, η οργή των Ελλήνων πολιτών, τα νέα μέτρα που θεωρούνται δυσβάστακτα για τις πιο αδύναμες τάσεις, η έκθεση της χώρας σε διεθνές επίπεδο είναι η αρχή μόνο ενός σκοτεινού τούνελ για τη χώρα και τους Έλληνες προσωπικά.

» Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πολιτικός τεκτονικός σεισμός που θα θίξει κυρίως τα κόμματα που έχουν ασκήσει πολιτική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να σημαίνει χάος, βία. Δεν μπορεί να σημαίνει ανάθεση της πολιτικής διαχείρισης σε ανεύθυνες κατευθύνσεις, σε άτομα και σε πολιτικά σχήματα που θα διαμορφωθούν σε συνθήκες κρίσεις.

» Αυτό που συνέβη σε διεθνές επίπεδο μετά την ανάμιξη του ΔΝΤ είναι ένα τοπίο πολιτικής ερήμωσης. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, η ανάδειξη ακροδεξιών απόψεων, πρακτικών, σχημάτων χωρίς συνεκτική πρόταση για μια κοινωνία βιώσιμη, κοινωνία της αλληλεγγύης, με κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να το αποφύγει».

Παράλληλα τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν κινήσεις για να αναδείξουν ότι η ελληνική κρίση είναι μέρος μιας συνολικότερης κρίσης της ευρωζώνης και απευθύνθηκαν στους Πράσινους της Γερμανίας και της Γαλλίας να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι χρειαζόμαστε απαντήσεις για όλες τις διαστάσεις της κρίσης και ο κ. Φουτάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση με έκδοση ευρωομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.