Μαζικές ακυρώσεις καταγράφουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της 5ης Μαΐου, με τραγική κατάληξη τον θάνατο τριών ανθρώπων. «Οι ακυρώσεις είναι πάρα πολλές» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής κ. Ι. Ρέτσος, τόσο σε οργανωμένα γκρουπ όσο και μεμονωμένους ταξιδιώτες, εκδηλώσεις και συνέδρια. Το κύμα ακυρώσεων οφείλεται στην ανησυχία των επισκεπτών για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, εξηγεί ο ίδιος, και περιλαμβάνει άμεσες καθώς και μεταγενέστερες αφίξεις, αφού δεν αφορούν μόνο τον Μάιο αλλά και τους ερχόμενους μήνες του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 12 εκδηλώσεις και events που θα πραγματοποιούνταν την τρέχουσα περίοδο στην Αθήνα, υπογραμμίζει ο κ. Π. Ποδηματάς πρόεδρος του Congress Rental Νetwork και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων. Οπως αναφέρει, οι απώλειες δεν περιορίζονται μόνο στους διοργανωτές και συμμετέχοντες που αποφάσισαν να μην έλθουν στην Αθήνα λόγω της αναστάτωσης, αφού δεν υπολογίζονται πόσοι είναι εκείνοι που θα απορρίψουν εξαρχής την ελληνική πρωτεύουσα ως συνεδριακό προορισμό εξαιτίας των επεισοδίων και θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Οι εικόνες της «έκρυθμης» Αθήνας που αναμεταδόθηκαν στα ξένα δίκτυα ενημέρωσης πλήττουν για ακόμη μία φορά τον τουρισμό της πρωτεύουσας- και όχι μόνο. Με στόχο τη διαχείριση της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ο προορισμός, χθες το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ύστερα από εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου , όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων της οποίας θα προΐσταται ο πρόεδρος του ΕΟΤ, όργανο που, αν και είχε εξαγγελθεί και παλαιότερα, είχε παραμείνει ανενεργό παρά την ευαισθησία του τομέα και το πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού. Μεταξύ των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε το ΔΣ του ΕΟΤ είναι επίσης η ενεργοποίηση των γραφείων εξωτερικού, όπου σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση αναφορικά με τις κρατήσεις και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος, η προετοιμασία πρότασης προς την πολιτική ηγεσία για την εύρεση πόρων για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς και η ενίσχυση της ενεργητικής παρακολούθησης και ενημέρωσης των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.

«Οι επιπτώσεις στην οικονομία απ΄ όλη αυτή την κατάσταση λίγο απέχουν από το να αποβούν καταστρεπτικές» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν. Αγγελόπουλος, εκφράζοντας την οδύνη και τον αποτροπιασμό που προκαλεί ο χαμός τριών ανθρώπων αλλά και «η εγκληματική πράξη αγνώστων αλλά και “γνωστών”κατά σύστημα παραβατών» . «Στην εξαιρετικά δύσκολη παρούσα κατάσταση για τη χώρα μας καλούμε τους πολιτικούς να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης για την οποία αυτοί είναι κύρια υπεύθυνοι, να σταματήσουν τους ανούσιους μονολόγους που ακόμη και χθες στόχευαν σε μικροπολιτικά οφέλη θεωρητικού χαρακτήρα και να συνεργαστούν για να πράξουν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και καλεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να αποδείξουν ότι υπάρχει και “άλλη” Ελλάδα».

«Η Αθήνα θα επηρεαστεί σίγουρα» τονίζει ο κ. Ν. Παπαθανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤUΙ Ηellas, εστιάζοντας το πρόβλημα στους τρεις θανάτους και στις ταραχές που προκλήθηκαν και όχι στην απεργία. Τονίζει παράλληλα την ανησυχία που διατυπώνεται από το εξωτερικό, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις για Ελλάδα, αν και επισημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν ακυρώσεις προς την περιφέρεια. Ηλεκτρονικά μηνύματα τουριστών που ζητούν διευκρινίσεις για το αν θα επηρεαστούν οι διακοπές τους στην ελληνική περιφέρεια δέχθηκε η κυρία Σοφία Παναγιωτάκη, διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ στο Λονδίνο, αναφέροντας ότι προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις για τους θερινούς προορισμούς. Ωστόσο προσθέτει ότι τα χθεσινά βρετανικά δημοσιεύματα για τα επεισόδια δεν ήταν θετικά, ενώ μέσα στον Μάιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν ταξίδια βρετανών δημοσιογράφων στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της εικόνας, τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα από τον ΕΟΤ στο Λονδίνο.