Η καταστροφικές επιπτώσεις της «ελληνικής κρίσης» στα διεθνή χρηματιστήρια από την Ασία έως την Ευρώπη και ο παραλληλισμός της Ελλάδας με την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας είναι τα θέματα που επικρατούν στον αγγλοσαξονικό Τύπο.

«Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν εξαιτίας του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος του βρετανικού BBC, ενώ οι Times επισημαίνουν ότι «η Wall Street σημείωσε χθες μία από τις χειρότερες πτώσεις της σε μία ημέρα, εξαιτίας του αυξανόμενου φόβου ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα».

«Οι ηγέτες της Ευρώπης εξακολουθούν να μην κάνουν αρκετά», είναι ο τίτλος του βρετανικού Independent, ο οποίος σε άλλο άρθρο του υποστηρίζει ότι «η απειλή να εξαπλωθεί η ελληνική κρίση στη Βρετανία είναι εξαιρετικά ρεαλιστική».

«Η ελληνική κρίση χρέους: μία Οικουμενική κυβέρνηση δεν θα λύσει τίποτα»,είναι ο τίτλος ανάλυσης συντάκτη του Guardian. «Αυτό που δεν κατανοούν οι υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου είναι ότι η πολιτική τάξη έχει χάσει κάθε επαφή με το λαό», τονίζει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα εγκρίνει αυστηρό πακέτο λιτότητας. Ο διχασμός επικρέμεται πάνω από τις μεταρρυθμίσεις καθώς η χώρα θρηνεί νεκρούς», γράφουν οι FinancialTimes.

«Ελληνικά μαθήματα για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η αμερικανική Wall Street Journal, η οποία επικεντρώνεται στο υψηλό χρέος της Βρετανίας, τονίζοντας ότι η χώρα διατήρησε την αξιολόγηση AAA- και δανείζεται με λιγότερο από 4%, γιατί «οι αγορές πιστεύουν ότι θα ληφθούν σκληρά μέτρα για το χρέος μετά τις εκλογές».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του γαλλικού Τύπου. «Ευρώ: Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να σκληρύνουν τους κανόνες», γράφει η γαλλική Figaro. «Ελλάδα: οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας», όπου αναλύονται διεξοδικά τα μέτρα και οι στόχοι τους.

«Η πρώτη κρίση του ευρώ. Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιο λιτότητας. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην Αθήνα», γράφει η ισπανική El Pais, η οποία αναφέρεται διεξοδικά στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και τη δραματική έκκληση του κ. Γιώργου Παπανδρέου «ή εγκρίνουμε τα μέτρα ή χρεοκοπούμε».