Με διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και με πρόσθετη φορολογία για μη αλκοολούχα ποτά θα «χτυπήσει» μέσα στην επόμενη διετία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Οπως αναφέρεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011 θα έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Επίσης θα υπάρξει επέκταση της βάσης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει πρόσθετα τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων κατά 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Πιο σκληρά θα γίνουν τα τεκμήρια
Παράλληλα θα γίνουν ακόμη πιο σκληρά τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών, με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Τέλος θα υπάρξει διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Εσοδα που θα προέρχονται από πολίτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα περιλαμβάνουν την αύξηση (μέσω των κριτηρίων διαβίωσης) της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας και (προσωρινά) πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής αξίας ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλες αυξήσεις των εσόδων θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, την αύξηση των συντελεστών και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κατηγορίες όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και όπου η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι χαμηλή. Πράσινοι φόροι και φόροι «υπέρ της υγείας» (όπως φόρος στην κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων) θα διαδραματίσουν επίσης κάποιον ρόλο στην προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων.

Τα μέτρα προσαρμογής το 2012 θα συνεχιστούν ανερχόμενα σε 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2013 αναμένεται ότι θα είναι 2% του ΑΕΠ. Με δεδομένη την αναμενόμενη υποχώρηση του ΑΕΠ, το ονομαστικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θεωρείται ότι θα μειωθεί στο 7,5% το 2011, με ενδεχομένως πιο σημαντικές ονομαστικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια καθώς θα ξεκινά η οικονομική ανάπτυξη.