Νέα επιδείνωση κατέγραψε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που συντάσσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρέμεινε τον Απρίλιο στις 69,1 μονάδες, έναντι 69,6 μονάδων τον Μάρτιο.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, γεγονός ενδεικτικό του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για την μείωση του εισοδήματος τους, τις δυσμενείς προοπτικές για την εξέλιξη της ανεργίας και τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Ιδρύματος, κατά το διάστημα της έρευνας δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί η υιοθέτηση ή όχι της επιλογής πρόσβασης στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό διάσωσης» ως διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών. Αυτό σημαίνει πως τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Στους άλλους κλάδους της οικονομίας αμβλύνθηκαν τον Απρίλιο οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες, με το κλίμα να βελτιώνεται ελαφρά στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και περισσότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Κατασκευές το κλίμα παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου.

Αναλυτικότερα:

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά. Η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο λαμβάνει τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή της, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία, αν και δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένουν ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

-Στη Βιομηχανία, καταγράφεται έντονη άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματα κινούνται ελαφρώς ανοδικά, αντισταθμίζοντας τις παραπάνω θετικές μεταβολές.

-Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν οριακή επιδείνωση, ενώ αντίθετα, τόσο οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική ανάκαμψη των εννέα μονάδων καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ έντονη είναι και η άνοδος στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, οι οποίες είχαν ωστόσο σημειώσει αρνητικό ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνονται, όμως μόνο οριακά.

-Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, βελτίωση η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.