Ισχυρό «κίνημα» από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή διαμορφώνεται στην κομματική βάση. Η οργή περισσεύει και πληθαίνουν οι φωνές όσων στελεχών επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Καραμανλή που επικρίνεται για αδράνεια σε κρίσιμους τομείς άσκησης της εξουσίας και έλλειψη πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για επιπόλαιη αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο άλλοτε πανίσχυροςεσωκομματικά – κ. Καραμανλής βρίσκεται στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής και πλέον θεωρείται από πολλούς ως το «κόκκινο πανί». Πολλοί βάλλουν εναντίον του, όχι μόνο- όπως λένε- για τα λάθη και τις παραλείψεις του επί των ημερών της διακυβέρνησής του, αλλά και για την «ένοχη σιωπή» του. Το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του προκαλεί κλιμάκωση των αρνητικών σχολίων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση.

Ενδεικτική της παρασκηνιακής οργής είναι η δημόσια έκρηξη του βουλευτή Β΄ Αθήνας και πρώην υφυπουργού κ. Γερ. Γιακουμάτου, ο οποίος είπε δημόσια ότι έχει αγριέψει που δεν έχει βγει ακόμη ο κ. Καραμανλής να μιλήσει για την κρίση. Με τη λογική του κ. Γιακουμάτου ευθυγραμμίζονται και άλλοι συνάδελφοί του, που αποφεύγουν να υπερασπιστούν τις επιλογές του, ενώ πλέον στο στόχαστρο βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και επί πέντε χρόνια πανίσχυρος «τσάρος», ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, που ήταν και ο εμπνευστής της οικονομικής πολιτικής.

Το «κίνημα» που αμφισβητεί τον πρώην πρωθυπουργό διευρύνεται καθημερινά. «Δεν επανιδρύσαμε το κράτος.Εκεί αποτύχαμε.Και πρέπει να λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Αν είχαν γίνει δεκτές κάποιες εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί, ενδεχομένως κάποια πράγματα να μην είχαν γίνει έτσι» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου συνεδρίου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, που έριξε το καρφί του λέγοντας ότι αυτός και άλλοι δεν συμμετείχαν στην Κυβερνητική Επιτροπή που αποφάσιζε.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας των νεοδημοκρατών στελεχών και ψηφοφόρων φθάνουν στα αφτιά των βουλευτών τα τελευταία εικοσιτετράω- ρα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν αναζητούν πλέον κανένα επιχείρημα για τη «μάχη του καφενείου» και απλά οι περισσότεροι- όπως μεταδίδουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές- ενοχοποιούν τον κ. Καραμανλή, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία. Παρά το γεγονός ότι επικρίνουν και τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου και γενικώς το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση για τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, υποστηρίζουν τα τραγικά λάθη του κ. Καραμανλή, για τον οποίο λένε ότι «ενώ ήξερε το πρόβλημα,δεν έκανε απολύτως τίποτε».

Η κομματική βάση, παρά τη «συγγνώμη» του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά για τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή, δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ του περασμένου Οκτωβρίου και το ράπισμα των εθνικών εκλογών. Η ηττοπάθεια που επικρατεί σε όλο το φάσμα της κομματικής βάσης έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική συμπεριφορά των βουλευτών, μελών, στελεχών και των απλών ψηφοφόρων. Ολοι αναζητούν «αποδιοπομπαίους τράγους» και ο κεντρικός στόχος παραμένει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος από το άλλοτε δυνατό χαρτί της ΝΔ εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή, έστω και διά της σιωπής του.