Οι Οίκοι αξιολογησης μπαίνουν στο στόχαστρο ολοένα και περισσότερων αξιωματούχων της ΕΕ με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούν τους κανόνες.

«Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο των αγορών για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις»είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμόι η γαλλίδα Europe 1.

Ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch, έχει επικριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας συνέβαλε στην πτώση των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

«Θα δώσω τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα έγγραφα που θα δίνουν την εξουσία στην Αρχή Χρηματιστηριακών Αγορών, η οποία είναι ένα είδος θεματοφύλακα του Χρηματιστηρίου, να ασκήσει έλεγχο επί των οίκων αξιολόγησης και να επαληθεύσουν ειδικότερα ένα τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας»ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΕ αποφάσισε να εντείνει την επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης με εγκύκλιο η οποία επικυρώθηκε εδώ και έναν χρόνο και θα τεθεί προσεχώς σε εφαρμογή.