ΠΑΡΙΣΙ Από την πίσω πόρτα επιστρέφει η μπούρκα στη Γαλλία με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, το οποίο γνωμοδότησε κατά της πλήρους απαγόρευσής της, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόλυτη απόφαση θα μπορούσε να ήταν αντισυνταγματική και πάντως νομικά αβάσιμη. Η γνωμάτευση είναι κόλαφος για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της μπούρκας επί γαλλικού εδάφους.

«Η έκκληση να παραμένει το πρόσωπο των γυναικών ακάλυπτο ίσως να είναι δικαιολογημένη,αλλά ενδέχεται και αυτή να προκαλέσει προβλήματα εφαρμογής» εκτιμούν οι ανώτατοι γάλλοι δικαστικοί. Σε γνωμάτευση που διαβιβάστηκε χθες στον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν το Συμβούλιο- κυβερνητικό σώμα που παρέχει και νομικές συμβουλές προς την εκτελεστική εξουσία- αναφέρει ότι μια τέτοια απαγόρευση «δεν μπορεί να βρει μια αδιαμφισβήτητη βάση στον νόμο». Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ότι «μόνο λόγοι δημόσιας ασφαλείας και η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μπορούν να λειτουργήσουν ως νομική βάση για την απαγόρευση της μπούρκας, αλλά και αυτό κάτω από ειδικές συνθήκες». Τονίζει ότι ακόμη και η μερική απαγόρευση «μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί,καθώς ίσως και αυτή να μην έχει νομική βάση».

Η γνωμάτευση περιπλέκει τις προσπάθειες του γάλλου προέδρου να περάσει ένα νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η χρήση της μπούρκας στο γαλλικό έδαφος.

«Ο ολόσωμος μανδύας είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια των γυναικών. Η απάντηση είναι να τον απαγορεύσουμε» έχει δηλώσει ο Νικολά Σαρκοζί.

Εκθεση επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έχει προτείνει τη μερική απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι Γάλλοι υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας.

Αλλά μαντίλα τέλος στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Βέλγιο θα καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμη και στους δρόμους. Η Επιτροπή Εσωτερικών της βελγικής Βουλής αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα νομοσχέδιο για τη σχετική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, το οποίο κατατέθηκε από το κόμμα των Φιλελευθέρων και έχει την υποστήριξη του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.