Τις θέσεις και τις ανησυχίες της Λευκωσίας εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, ανέπτυξε στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού κατά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση «φιλική και εποικοδομητική» ενώ, αναφερόμενος στην κοινή δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ μετά τη συνάντησή τους τη Μ.Τρίτη, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έχει και να μην αφεθεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία ότι αποτελεί είτε ενδιάμεση συμφωνία είτε οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια καταγραφή των γεγονότων και τίποτα περισσότερο».

«Η κοινή δήλωση είναι τεκμηριωμένη, γιατί παρουσιάζει το πού βρισκόμαστε σήμερα, τι έγινε μέχρι τώρα. Δεν έχει νομική σημασία, αλλά είναι καταγραφή γεγονότων. Μένει στις βασικές αρχές της γενικής περιγραφής και κάθε πλευρά, όπως η δήλωση αναφέρει, μπορεί να προχωρήσει σε πιο λεπτομερή ανάλυση στις αντίστοιχες κοινότητες το τι συζητήθηκε ή συμφωνήθηκε» τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το «κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην Αγκυρα», επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε ότι αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρουσης και θα θέλαμε να τη δούμε να στέλνει θετικότερα μηνύματα και να παίρνει θετικότερες και αποτελεσματικότερες θέσεις στα διάφορα θέματα».

Σημείωσε, ακόμα, πως «ασχέτως ποιος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντί μας, αν η Τουρκία δεν είναι εποικοδομητική και θετική, δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια θετική κατάληξη σ’ αυτή τη διαδικασία. Ιδιαίτερα τώρα που στην επόμενη φάση θα μπούμε σε πολύ δύσκολα ζητήματα που έχουνε άμεση σχέση μάλιστα, με την ίδια την Τουρκία».

Η δήλωση αυτή έγινε καθώς χθες οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ συναντήθηκαν πιθανότατα για τελευταία φορά, αφού η επόμενη απευθείας διαβούλευση θα γίνει μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως νικητής θα είναι ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Κυπριανού έθεσε στονΓΓ του ΟΗΕκαι το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο -όπως είπε-«είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα που έχει άμεση και αποκλειστική ευθύνη η Τουρκία».

«Παρακάλεσα τον Γενικό Γραμματέα να μεσολαβήσει και να ενθαρρύνει την Τουρκία να είναι θετική και να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στην περιφραγμένη περιοχή, για να αρχίσουνε τη μελέτη με στόχο την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και την επιστροφή της στους κάτοικους της. Βεβαίως, θεωρούμε αυτό το θέμα ως ανθρωπιστικό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό ζήτημα. Αντίθετα, θα δώσει τα καλύτερα μηνύματα σε αυτή τη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού» δήλωσε ο κ. Κυπριανού.