Ανήμερα το Πάσχα λήγει τυπικά η πρώτη θητεία του Γιάννη Χουβαρδά στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, θέση που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2007 έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη . Ως εκ τούτου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του νυν υπουργού Παύλου Γερουλάνου για την ανανέωση ή μη της θητείας του στο τιμόνι της πρώτης σκηνής της χώρας. «Από τη στιγμή που ο υπουργός πάρει την απόφαση, η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή» αναφέρει παράγοντας του ΥΠΠΟ. «Αρκεί μια λιτή ανακοίνωση και η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,αφού έχει περάσει πρώτα από το υπουργείο Οικονομικών,που δίνει το πράσινο φως». Πράγματι, αυτή είναι η διαδικασία. Το ζήτημα όμως δεν είναι διαδικαστικό αλλά ουσιαστικό καθώς δεν αφορά το πρόσωπο αλλά το περιεχόμενο και την πολιτική του Εθνικού Θεάτρου από εδώ και στο εξής.
Αυτή η πολιτική θα τεθεί επί τάπητος πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, σε μια αναζήτηση κοινής πορείας ΥΠΠΟ και Γερουλάνου με Εθνικό και Χουβαρδά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το ζήτημα αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επόμενη τριετία στην Αγίου Κωνσταντίνου και όχι το πρόσωπο που το διευθύνει, ενώ η καλή επικοινωνία με το κοινό και τις ανάγκες του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις. Ολα αυτά με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες, οι οποίες ως τώρα έχουν δυσκολέψει τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χουβαρδάς έχει αφήσει να διαφανεί ότι η ανανέωση της θητείας του θα είναι το αποτέλεσμα αμοιβαίων δεσμεύσεων με το υπουργείο. Ως τώρα έχει προγραμματίσει την προσεχή θεατρική σεζόν, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του Εθνικού- με ή χωρίς τον ίδιο επι κεφαλής. Πηγές του ΥΠΠΟ πάντως υποστηρίζουν ότι ο κ. Γερουλάνος θέλει να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θα μπορέσει να στηρίξει τον διευθυντή του Εθνικού με την ίδια θέρμη που στήριξε τον διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο και τις επιλογές του.
Εν τω μεταξύ έχει ήδη οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, υπό την προεδρία της κυρίας Ελένης Αρβελέρ. Θυμίζουμε ότι το ΔΣ αποτελείται από τους Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο,Ερρίκο Μπελιέ (από την Ενωση Συγγραφέων), Νίκο Μόσχοβο και Παύλο Ορκόπουλο (από το ΣΕΗ). Αντιπρόεδρος είναι ο νομικός Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια η Εφη Θεοδώρου και αναπληρώτρια επί των διοικητικών θεμάτων η Ελένη Κούκη. Το ΔΣ που συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο επί κυβερνήσεως ΝΔ και υπουργίας Αντώνη Σαμαρά έχει διετή διάρκεια, από τη στιγμή που ο νυν υπουργός Πολιτισμού δεν προέβη σε αντικαταστάσεις.
Υποψήφιοι… και ας μην το ξέρουν
Πολλοί είναι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού. Οπως ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει δημοσίως εκφρασθεί υπέρ της παραμονής του Γιάννη Χουβαρδά λέγοντας ότι είναι ένας από τους ελάχιστους που κάνουν για τη συγκεκριμένη θέση- για την οποία η πρώτη τριετία δεν αρκεί. ΄Η ο Διαγόρας Χρονόπουλος, χωρίς επίσης να έχει δεχθεί την παραμικρή πρόταση- ούτε καν νύξη- σχετικά με το θέμα. Με την ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερη ευκολία «κυκλοφορούν» τα ονόματα των Γιώργου Κιμούλη, Λυδίας Κονιόρδου , Στάθη Λιβαθινού, Μιχαήλ Μαρμαρινού, Θόδωρου Τερζόπουλου και Σωτήρη Χατζάκη, δίχως οι ίδιοι να έχουν καμία εμπλοκή.