Η αβεβαιότητα πριν από τη σημερινή για τη χώρας μας Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι νέοι φόβοι των επενδυτών για το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών επισκίασαν την εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και τα άλλα ικανοποιητικά στοιχεία του βιομηχανικού και επιχειρηματικού τομέα, τα οποία άλλες φορές θα πυροδοτούσαν ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διότι υποδηλώνουν οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο η κίνηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει το χρέος της Πορτογαλίας, ενώ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο έκανε άνω- κάτω τις αγορές. Το ευρώ βούτηξε έναντι του δολαρίου και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν. Ο οίκος Fitch με τη δικαιολογία ότι η αδύναμη ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας θα πλήξει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της, υποβάθμισε την πιστοληπτική θέση της χώρας και ταυτόχρονα την έθεσε σε αρνητική επιτήρηση.
Στην Ευρώπη, ο ηγέτης-δείκτης που μετρά το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, ο δείκτης του Ινστιτούτου Ιfo, σημείωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα ανέβηκε στο 98,1 τον Μάρτιο από 95,2 τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πολύ μικρότερη άνοδο. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Σιν απέδωσε την άνοδο του δείκτη στην εξασθένηση του ευρώ. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Βundesbank) προβλέπει ότι οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι 1,6% τον τρέχοντα χρόνο, από μεγάλη συρρίκνωση 5% πέρυσι. Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις οφείλονται στις εκτιμήσεις ότι η βουτιά του ευρώ- χάνει έναντι του δολαρίου γύρω στο 12% τους τελευταίους περίπου τέσσερις μήνες – θα τονώσει την εξαγωγική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμισι ετών και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν 3% τον Δεκέμβριο.
Αλλά και η Wall Street ξεκίνησε με αρνητική τάση. Οι συνέπειες από τα προβλήματα χρέους των ευρωπαϊκών χωρών και η μεικτή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν απογοήτευση στους επενδυτές. Ούτε οι δηλώσεις της κεντρικής τραπεζίτισσας κυρίας Τζάνετ Γέλεν ότι τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρηθούν στα τρέχοντα μηδενικά σχεδόν επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ενθάρρυναν τους επενδυτές. Η κυρία Γέλεν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο για την οποία λέγεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα την προορίζει για την άδεια θέση του αντιπροέδρου της Fed, δήλωσε ότι επειδή αναμένει ασθενείς ρυθμούς ανάκαμψης και συνεπώς πολύ βραδεία βελτίωση της ανεργίας, για τον λόγο αυτόν και είναι υπέρ της σούπερ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Προβλέπει η κυρία Γέλεν ότι το ποσοστό της ανεργίας από τα τρέχοντα επίπεδα του 9,7% θα έχει πέσει μόλις στο 9,25% ως τα τέλη του έτους και στο 8% ως τα τέλη του 2011. «Ιδιαίτερα απογοητευτικές προοπτικές» χαρακτήρισε το σενάριο αυτό η κυρία Γέλεν.
Κυρίως ήταν τα στοιχεία από το κρίσιμο μέτωπο, αυτό της αγοράς κατοικίας, που έδειξαν ότι θα πάρει καιρό για να υπάρξει μια σταθερή βελτίωση μετά τη χειρότερη κρίση πολλών δεκαετιών. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών βούτηξαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλονταν στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν πτώση 2,2% τον Φεβρουάριο και ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας που υποχωρούν, με συνέπεια η αγορά να βρεθεί στα χαμηλότερά της επίπεδα από το 1963 που άρχισαν να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία.
Αντίθετα τα νέα στοιχεία έδειξαν απροσδόκητα μεγάλη άνοδο κατά 0,5% στις νέες παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (durable goods) τον Φεβρουάριο.