«Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε.Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη. Να στηρίξει την ευρωζώνη και όχι μόνο την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια. «Η άλλη πλευρά αυτής της απόφασης έλεγε,πολύ συγκεκριμένα,ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της ευρωζώνης» πρόσθεσε.
Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, στη συζήτηση των δύο ηγετών κυριάρχησε η οικονομική κρίση, με τον κ. Παπανδρέου να σημειώνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία δήλωση στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος Χριστόφιας παρείχε στον Πρωθυπουργό τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα μπορεί να θε ωρεί δεδομένη τη στήριξη της Κύπρου στη συζήτηση για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα «καυτά θέματα» που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε σχέση με τη στήριξη εκ μέρους της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί πάντα να υπολογίζει στη στήριξη της Κύπρου. Η στήριξή μας είναι δεδομένη».
Οπως ανακοινώθηκε και από τους δύο ηγέτες, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί πολύ σύντομα στην Κύπρο προκειμένου να έχει επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα μετά την αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ και την απειλή αποχώρησης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Τα δύο αυτά κόμματα διαφωνούν με τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό. Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «απόλυτη στήριξη του κ. Παπανδρέου στους χειρισμούς και στις προσπάθειές μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά στη βάση ορισμένων αρχών.
* Παρέμβαση στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό έκανε χθες ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης. Η παρέμβασή του αφορούσε το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας με τους Τουρκοκυπρίους, για το οποίο ο κ. Χριστόφιας δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική: «Ουδέποτε συζήτησα το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας» είπε ο κ. Κληρίδης και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε λόγος καν να το εισηγηθούν οι Τουρκοκύπριοι, διότι γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να το αποδεχθεί.