Στα 61,86 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Aspis Bank το 2009, ενώ το σύνολο των λειτουργικών εσόδων της μειώθηκε κατά 1,6% στα 71,83 εκατ. ευρώ από 72,99 εκατ. ευρώ το 2008.

Το ενεργητικό μειώθηκε κατά 7% το 2009, σε σχέση με το 2008 και διαμορφώθηκε σε 2,43 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις μετά από προβλέψεις μειώθηκαν κατά 12% σε 1,87 δισ. ευρώ από 2,14 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 11% σε 1,77 δισ. ευρώ από 1,99 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008.

Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών μειώθηκε κατά 13% σε 95,34 εκατ. ευρώ από 109,11 εκατ. ευρώ το 2008.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, πέραν των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία της, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των βασικών της μετόχων, ήτοι των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ με απόφαση της ΕΠΕΙΑ στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 και της Commercial Value με απόφαση της ΕΠΕΙΑ στις 25 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν αρνητική επίδραση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Τράπεζας και κυρίως στην χρηματοοικονομική θέση, τα αποτελέσματα, τη φήμη και πελατεία της.

Σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η διοίκηση και το προσωπικό της Τράπεζας αντέδρασαν με πλήρη διαφάνεια και τα αποτελέσματα, ενεργητικό και καθαρή θέση της Τράπεζας αναπροσαρμόστηκαν ανάλογα.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της εταιρικής επωνυμίας και ταυτότητας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση.

Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας και επαναφορά της Τράπεζας σε κερδοφορία, συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, ήτοι συντηρητική διαχείριση και πιστοδοτική πολιτική με συγκράτηση της ανάπτυξης των χορηγητικών εργασιών της Τράπεζας και συνεχιζόμενη περικοπή δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η ολοκλήρωση της οποίας θα ενισχύσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή της διάρθρωση και θα της επιτρέψει να επανέλθει σε ομαλή τροχιά ανάπτυξης.