ΑΓΚΥΡΑ Με απέλαση απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεκάδες χιλιάδες αρμένιους μετανάστες, σκληραίνοντας τη στάση της Τουρκίας μετά τα ψηφίσματα του κοινοβουλίου της Σουηδίας και επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
«Υπάρχουν 170.000 Αρμένιοι που ζουν στη χώρα μας. Μόνο 70.000 εξ αυτών είναι τούρκοι πολίτες, αλλά ανεχόμαστε τους υπόλοιπους 100.000. Αν ήταν απαραίτητοθα μπορούσα να πω σε αυτούς τους 100.000 να πάνε πίσω στη χώρα τους, γιατί δεν είναι πολίτες μας. Δεν είμαι υποχρεω- μένος να τους κρατήσω στη χώρα μου» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΒΒC.
Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις απόψεις του για το θέμα ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Αρμενία πρέπει να αποδεσμευθεί από την προσκόλληση στις επιταγές της Διασποράς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αρμενική διασπορά στη Γαλλία και στις ΗΠΑ πιέζει για το θέμα αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η λεγόμενη «ομάδα Μινσκ», που ασχολείται με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, του διαφιλονικούμενου θυλάκου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας.
«Αν η “ομάδα Μινσκ” επιτύχει τον στόχο της, τότε όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως.
Και αυτά που υπάρχουν στην Τουρκία με τους Αρμενίους και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας» τόνισε.
Χιλιάδες αρμένιοι λαθρομετανάστες, κυρίως γυναίκες από τη φτωχή ύπαιθρο της χώρας, εργάζονται ως καθαρίστριες και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέφυγαν μετά τον σεισμό του Ερεβάν το 1988. Ο Αρίς Ναλτσί , συντάκτης της τουρκοαμερικανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αγος», ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. «Δεν το θεωρούμε σοβαρή απειλή» σχολίασε.
Οι απειλές της απέλασης αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Ευρώπη, η οποία υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αρμενία και τις θεωρεί ενισχυτικό παράγοντα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).
Ο Σουάτ Κινικλίογλου, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τις διεθνείς σχέσεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη «να θυμίσει στον κόσμο» ότι στην Τουρκία ζουν αρμένιοι λαθρομετανάστες και ότι «δεν μίλησε για κάτι που θα συμβεί σήμερα ή αύριο».
Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους Δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου να αποτραπεί η προώθηση του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προς την Ολομέλεια του Σώματος, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Μπαράκ Ομπάμα.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Τουρκία προέβη σε ανάκληση των πρεσβευτών της από την Ουάσιγκτον και τη Στοκχόλμη μετά την ψήφιση από το σουηδικό κοινοβούλιο και από επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων απόφασης που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων.