O απόηχος του προχθεσινού μηνύματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι δεν βιάζεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού και η χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει αμετάβλητα τα ιαπωνικά επιτόκια και να επεκτείνει τα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες λειτούργησαν, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, ως βάλσαμο και μείωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Χθες οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι κυβερνήσεις των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ- Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδίαενδεχομένως να μην καταφέρουν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα διότι στηρίζονται σε «ιδιαίτερα αισιόδοξες» οικονομικές προβλέψεις.

Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες – Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ολα επίσης τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με κέρδη. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν ενισχυμένα κατά 0,43%, 0,89 και 0,48%, αντίστοιχα, και το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 1,17%. Το ευρώ παρέμεινε έναντι του δολαρίου στα ίδια προχθεσινά επίπεδα, γύρω στα 1,3770 δολάρια.

Δύο ακόμη σημαντικοί λόγοι για να ηρεμήσουν οι επενδυτές ήταν: Πρώτον, η έγκριση από την αμερικανική Γερουσία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και η αποστολή του προς υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οχι μόνο επειδή αντιμετωπίζεται το κρίσιμο για την οικονομία και τις αγορές πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και επειδή δημιουργούνται ελπίδες ότι ενδεχομένως να έχουν παρόμοια τύχη και άλλα νομοσχέδια που έχουν προταθεί από τους γερουσιαστές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά έχουν σκαλώσει στην άρνηση των Ρεπουμπλικανών. «Νομοθετικό όνειρο» χαρακτήρισε τη χθεσινή ψήφο των Ρεπουμπλικανών ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρς Ε. Σούμερ. Το χθεσινό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χάρη στην ψήφο 11 γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συγκεκριμένα 68 υπέρ και 29 κατά, προβλέπει φορολογικές απαλλαγές ύψους 6,2% στη μισθοδοσία σε όσους επιχειρηματίες προσλάβουν έως το τέλος του 2010 ανέργους πλέον των 60 ημερών και 1.000 δολάρια αν τους κρατήσουν ένα πλήρες έτος.

Δεύτερον, τα απρόσμενα ηπιότερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδα τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ έδειξαν ότι μάλλον θα αργήσει να απειληθεί από τον πληθωριστικό κίνδυνο η αμερικανική οικονομία και επιβεβαίωσαν τις προχθεσινές εκτιμήσεις του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι και των συναδέλφων του. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,6% τον Φεβρουάριο από αύξηση 1,4% τον Ιανουάριο. Η μείωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών και οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για πολύ μικρότερη μείωση κατά 0,2%. Ωστόσο και ο βασικός πυρήνας του δείκτη, εξαιρουμένων δηλαδή των ασταθών τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε μόλις 0,1%. Αν και αρκετοί αναλυτές δεν αναμένουν καμία αύξηση των επιτοκίων έως το 2011, μετά τα χθεσινά στοιχεία αυξήθηκε ο αριθμός όσων υποστηρίζουν ότι η Fed θα αργήσει να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού κόστους δανεισμού.

Σημειωτέον ότι στο προχθεσινό ανακοινωθέν οι αξιωματούχοι της Fed είχαν δηλώσει ότι πιστεύουν πως τόσο η μελλοντική τάση του πληθωρισμού όσο και οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν εξαιρετικά ήπιες. Οι εκτιμήσεις αυτές καθώς και το γεγονός ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει εγκλωβιστεί από την ανεργία και την επίμονη εξασθένηση της αγοράς ακινήτων, δικαιολογούν τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως ανέφεραν. Εξάλλου από τις 16 Δεκεμβρίου 2008 τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ του 0% και του 0,25%.