Μάνικες αντί δακρυγόνων αναμένεται να εμφανιστούν στους δρόμους της Αθήνας. «Το περιστατικό με την εκτόξευση δακρυγόνων στον Μανώλη Γλέζο μάς έκανε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αντικατάστασης των δακρυγόνων με ηπιότερες μορφές παρέμβασης» τονίζει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν χθες ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε παράλληλα και την εκπαίδευση των αστυνομικών που χρησιμοποιούν τα χημικά. Οσοι θα κρατούν στα χέρια τους τέτοια “όπλα” θα πρέπει να ξέρουν πώς και πότε να τα χρησιμοποιούν». Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα της κατάργησης των δακρυγόνων είχε αναφερθεί ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 8 Δεκεμβρίου 2009 και μάλιστα είχε σημειώσει ότι τα χημικά βλάπτουν τη δημόσια υγεία και καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τη βούληση για απαγόρευση της χρήσης τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη στο Βερολίνο που πραγματοποιεί από χθες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αλκιβιάδη Τζοΐτη. προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα στοιχεία για την αντιμετώπιση διαδηλωτών από τη διεθνή εμπειρία. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν ότι άμεσος στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός ή η κατάργηση χρήσης των χημικών και η ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης επεισοδίων, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσουν το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. «Και οι ίδιοι οι αστυνομικοί το επιθυμουν, γιατί είναι επίσης αποδέκτες των χημικών αλλά και των… επιπτώσεών τους» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Οι σκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι αρκετές, ωστόσο πρέπει να εξεταστούν αρκετές παράμετροι. Ενα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι η χρήση ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού με κανονάκια. Ωστόσο πρόσθεταν ότι η ύπαρξη ενός ή δύο τέτοιων οχημάτων στην Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μικροσυμπλοκές που μπορεί να γίνονται σε διάφορα σημεία του κέντρου, οπότε χρειάζεται να αγοραστούν περισσότερα και να διασκορπιστούν σε καίρια σημεία, πάντα υπό την προστασία αρκετών αστυνομικών για να μη γίνουν στόχος εμπρηστών. Παράλληλα, μια λανθασμένη χρήση του συστήματος εκτόξευσης νερού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό διαδηλωτών.

«Σύντομα η κατάργηση των χημικών»
Μέσα στους επόμενους μήνες τοποθετεί χρονικά η κυβέρνηση την κατάργηση των χημικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, αλλά και σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FΜ «μας ενδιαφέρει ουσιαστική μείωση ως την κατάργησή τους», κάτι που θα καταστεί εφικτό, όπως διευκρίνισε, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη της αρμόδιας επιτροπής η οποία εξετάζει την «υιοθέτηση ηπιότερων μέσων για την αντιμετώπιση των ακραίων περιστατικών βίας». Μεταξύ αυτών των μέσων είναι και το νερό, όπως είπε ο κ. Βούγιας, ο οποίος τόνισε ότι παράλληλα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια «για την αλλαγή νοοτροπίας, φιλοσοφίας και εκπαίδευσης» των αστυνομικών.