«Οι ευθύνες των άλλων» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε βρετανική εφημερίδα η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορώντας με ασυνήθη- για υπουργό της Γαλλίας- σφοδρότητα τη Γερμανία πως προσπαθεί να επιβάλει στις ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά πρότυπα τα οποία, όπως είπε, «μακροπρόθεσμα» κινδυνεύουν να αποδειχθούν «μη βιώσιμα».

Κατά τη γαλλίδα υπουργό η Γερμανία κατάφερε τα τελευταία δέκα χρόνια, παγώνοντας επί της ουσίας τους μισθούς, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, η ανάπτυξη της οποίας βασίζεται πλέον σχεδόν αποκλειστικώς στις εξαγωγές και ελάχιστα στην εσωτερική κατανάλωση. Συνεχίζοντας, η γαλλίδα υπουργός εκφράζει αμφιβολίες ως προς το αν η συνταγή αυτή είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε όλη τη ζώνη του ευρώ και καταλήγει λέγοντας ότι ευθύνες για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών «έχουν και οι χώρες με τα μεγάλα πλεονάσματα». «Και αυτές θα πρέπει κάτι να κάνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γαλλίδα υπουργός τήρησε διακριτικές αποστάσεις από τη γερμανική δυστοκία στο θέμα της οικονομικής στήριξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «με δημιουργική ευρηματικότητα».

Από την άλλη πλευρά του Ρήνου, στο Βερολίνο, η σύγχυση ως προς το ελληνικό πρόβλημα ήταν και χθες μεγάλη, με ένα σημαντικό τμήμα των γερμανών πολιτικών να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενη στήριξη της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο ως παράνομη πράξη, αλλά και ως πράξη καταστρεπτική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησε σκόπιμο χθες να προτείνει αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο ώστε στο μέλλον να είναι εφικτή η έξωση από τη ζώνη του ευρώ των κρατών που αδυνατούν να σεβαστούν τη δημοσιονομική πειθαρχία.