Κι έχει εμπνεύσει ο Κύριός σου τις Μέλισσες: «Να τρώγετε απ΄ όλα τα φρούτα της γης και να βρίσκετε μ΄ επιδεξιότητα τους δρόμους που ο Κύριός σας έφτιαξε για εσάς».Και βγάζουν απ΄ τα σπλάχνα τους ένα ποτό, με διαφορετικά χρώματα,που είναι θεραπευτικό για τους ανθρώπους… (16:68-69)

Αυτά είναι γραμμένα στο Ιερό Κοράνιο, στο Στάδιο 16, με τίτλο «Αλ ναχλ», δηλαδή «Η Μέλισσα», στις παραγράφους 68 και 69. Και καταλαβαίνουμε πόσο το μέλι για χριστιανούς και μουσουλμάνους εδώ και τουλάχιστον δύο χιλιετίες ήταν όχι απλά γλυκαντική ύλη αλλά και φάρμακο. Πώς όμως να το χρησιμοποιήσεις σήμερα σαν φάρμακο όταν δεν είσαι βέβαιος για την προέλευση και τη σύστασή του;

Από τα λουλούδια οι μέλισσες ρουφούν το νέκταρ που είναι σε μορφή ζαχαρόζης, δηλαδή δύο διαφορετικά απλά σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη, ενωμένα μεταξύ τους με χημικό δεσμό, ίδια περίπου σύσταση με ό,τι παίρνουμε από τα τεύτλα και από τα ζαχαροκάλαμα. Οπότε πού είναι η διαφορά και η όποια αξία του μελιού; Μάλιστα όσοι ακολουθούν τις επιταγές της λεγόμενης μακροβιοτικής δίαιτας, μιας σειράς κανόνων διατροφής που ξεκίνησε εδώ και αιώνες από την Ιαπωνία, ξέρουν ότι εκεί πλέον απορρίπτεται το μέλι ολοκληρωτικά, θεωρώντας το τροφή άνευ αξίας. Ας δούμε όμως με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ποιος φαίνεται προς το παρόν να έχει δίκιο.

Οι δομικοί λίθοι της πιο αρχαίας μάλλον γλυκαντικής ύλης είναι τρεις: φρουκτόζη (σε ποσοστό 38%), γλυκόζη (32%) και νερό (18%). Είναι επίσης γνωστό ότι το μέλι περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, D, Ε, καθώς και οξέα, πρωτεΐνες από τα φυτά ή τις μέλισσες και ένζυμα που περιέχονται στο αρχικό νέκταρ, φυλαγμένο στους ειδικούς σάκους, και που μ΄ αυτά το προικίζουν οι μέλισσες ήδη στον δρόμο τους για την κυψέλη. Το αξεδιάλυτο όμως μυστικό ως πριν από δύο χρόνια ήταν ο παράγοντας που έκανε το μέλι να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Δύο ερευνητές όμως στο σουηδικό πανεπιστήμιο της πόλης Λουντ, ο Τουμπίας Ούλουφσον και η Αλεχάντρα Βάσκες, ανακάλυψαν τελικά ότι η μέλισσα κουβαλάει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά βακτηρίδια του γαλακτικού οξέος που εμπλουτίζουν το μέλι με γαλακτικό, οξικό και μυρμηγκικό οξύ και το κάνουν να έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Μερικοί μάλιστα μπορεί να θυμηθούν τον θρύλο που θέλει ο νεκρός πλέον Μέγας Αλέξανδρος να μεταφέρθηκε ως τον τόπο της ταφής του βουτηγμένος μέσα στο μέλι! Ανεξάρτητα από αυτό, όσοι ξέρουν και μπορούν αλείφουν με μέλι τις πληγές τους, ενώ δεν ξεχνούν ότι μία-δύο κουταλιές του γλυκού προτού κοιμηθούν δίνουν ενέργεια στο σώμα βελτιώνοντας την ανάκτηση της γλυκόζης από το συκώτι και την εξαφάνιση των στρεσογόνων ορμονών στο πρωινό ξύπνημα.