ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική ψυχολογία προχωρεί πλέον η κυβέρνηση την προσπάθειά της για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, μετά την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο
αφοσιώνονται από αυτή την εβδομάδα στον στόχο της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, έχοντας πλέον στη φαρέτρα του την ισχυρή στήριξη για τις επιλογές του, την οποία εξασφάλισε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, αλλά και τη θωράκιση του νομίσματός μας από τους κερδοσκόπους, με την οποία συντάσσονται πλέον και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έστω κι
αν διαφωνούν με το ευρωπαϊκό σχέδιο, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τίμοθι Γκάιτνερ. Αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι η επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε για τις επιλογές του από τους ηγέτες ισχυρών χωρών και από τις αγορές, ώστε να κατορθώσει η χώρα να δανειστεί στο μέλλον με ευνοϊκότερους όρους.

Το χαρτί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έπαιξε ο κ. Γ. Παπανδρέου προτού ξεκινήσει τις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες αποδείχθηκε ισχυρό, αλλά φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί πλέον, μετά την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου. Αντιθέτως, οι ισχυρές συμμαχίες που χτίστηκαν στις συναντήσεις με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Νικολά Σαρκοζί πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν και στην πράξη για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να αντιμετωπίσει με νέα δύναμη τις αγορές· αλλά και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Η αρνητική εικόνα για τη χώρα έχει ανατραπεί. Τώρα δίνουμε τη μάχη στις αγορές» είπε ο κ. Παπανδρέου συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για την Αθήνα.

Είναι προφανές ότι θα πάει τώρα με άλλον αέρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα σχηματοποιηθούν οι αποφάσεις, χωρίς να αισθάνεται αυτό το κλίμα της απομόνωσης που τον καταδιώκει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού.

Η συνάντηση πουάλλαξε το κλίμα

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Βερολίνο το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαρτίου, έχοντας προηγουμένως συζητήσει για λίγες ώρες με τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

Εκεί απέσπασε μια πρώτη δημόσια δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου περί ύπαρξης συγκεκριμένου μηχανισμού στήριξης. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα τού ευρώ», είπε ο επικεφαλής του Εurogroup και λίγες ώρες αργότερα ο κ. Παπανδρέου περνούσε την πύλη της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Είχε να αντιμετωπίσει ένα παγγερμανικό μέτωπο κατά οιασδήποτε απευθείας βοήθειας προς την Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με την καγκελάριο Μέρκελ έγινε αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει. Αντί γι΄ αυτό υπογράφτηκε ένα κοινό ανακοινωθέν για στενή συνεργασία των δύο χωρών στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελλάδας και η κυρία Μέρκελ έκανε την ως εκείνη τη στιγμή θερμότερη δήλωση υποστήριξης των «θαρραλέων προσπαθειών» της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τα σκληρά μέρα λιτότητας δηλώθηκε δημοσίως ότι εκτιμώνται από τη γερμανική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας αποκλείστηκε από την κυρία Μέρκελ. Εκεί έγινε και η πρώτη δημόσια συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο κατά των κερδοσκόπων, χωρίς όμως να γίνει καμία εξειδίκευση- τουλάχιστον όχι δημοσίως. Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε το ίδιο βράδυ για να επιστρέψει στην Αθήνα και ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες Βερολίνου- Παρισίων- Λουξεμβούργου, με θέμα το σχέδιο προστασίας από την κερδοσκοπία και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα ανακοινωνόταν.

Καθοριστική για την προετοιμασία της συνάντησης αυτής θεωρείται και είναι η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν, μία εβδομάδα νωρίτερα στην Αθήνα.

Η συνάντηση Σαρκοζί- Παπανδρέου στο Παρίσι ήταν ακόμη πιο θερμή και εκεί έγινε ένα περαιτέρω – το καθοριστικό ίσως- βήμα ως προς τη δημοσιοποίηση του γαλλογερμανικού σχεδίου, το οποίο ουσιαστικά «κλείδωσε» στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ένα μεγάλο «όχι» στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο Γαλλίας- Γερμανίας για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού νομίσματος από την κερδοσκοπία. Με βάση τις ιδιαιτέρως προσεκτικές πλέον αναφορές των κυβερνητικών στελεχών στο Παρίσι, συμφωνήθηκε ότι για πρώτη φορά ο μηχανισμός αυτός θα δοκιμαστεί στην πράξη κατά την επόμενη απόπειρα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι έχει την «εξουσιοδότηση» να μεταφέρει στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την ευρωπαϊκή πρόταση. Οι δηλώσεις του κ. Σαρκοζί ήταν ιδιαιτέρως θερμές για την Ελλάδα, αλλά και ενδεικτικές της γαλλικής προσέγγισης στο πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είπε ότι μαζί με την Ελλάδα κινδυνεύει και το μέλλον της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι η ΟΝΕ θα πρέπει πάντοτε να τάσσεται στο πλευρό μιας χώρας που δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις. «Σήμερα είναι η Ελλάδα,αύριο μια άλλη χώρα. Αν στην πρώτη κρίση που αντιμετωπίζει το κοινό νόμισμα δεν λειτουργούσαμε έτσι, τι μήνυμα θα στέλναμε;», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Σαρκοζί.

Ο Ομπάμα σφράγισε τη συμφωνία

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα συνδυάστηκε με την ανακοίνωση περί κατάργησης της βίζας, αλλά το κύριο μενού ήταν και πάλι η οικονομία και οι απόπειρες θωράκισης από την κερδοσκοπία.

Παρά ταύτα, τόσο εκ μέρους του Πρωθυπουργού όσο και με βάση τα όσα μεταφέρουν ανεξάρτητες πηγές, οι συναντήσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα και με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον θα επιφέρουν εξελίξεις σε μια σειρά μέτωπα και κυρίως στα εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες συγκεκριμένες ανακοινώσεις ο κ. Παπανδρέου τις έκανε στην Ουάσιγκτον, είτε έξω από το γραφείο της κυρίας Κλίντον (περί πρόσκλησης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα) είτε στον περίβολο του Λευκού Οίκου (περί ενεργοποίησης της διαδικασίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας). Ο κ. Παπανδρέου ήταν το πρόσωπο των ημερών, καθώς όλα τα οικονομικά έντυπα σχολίαζαν- θετικά ή αρνητικάτην πρόταση περί επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών.

Η προκαταρκτική συζήτηση περί ευρωπαϊκού σχεδίου ελέγχου της κερδοσκοπικής δράσης έκλεισε στην Ουάσιγκτον, όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί σχετική επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκανε ένα βήμα περαιτέρω στην εξήγηση του σχεδίου, λέγοντας ότι στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η κατανόηση εκ μέρους των κερδοσκόπων ότι «θα χάσουν τα λεφτά τους» αν τζογάρουν με τα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κράτους-μέλους της ΟΝΕ, και όχι μόνο. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αντικερδοσκοπική δράση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από πιστωτικά ιδρύματα στα οποία οι κυβερνήσεις διατηρούν ένα μεγάλο μερίδιο ελέγχου. Η προσπάθεια όμως συναντά αντιδράσεις στις ΗΠΑ και όπως αποκαλύφθηκε μία ημέρα μετά την αναχώρηση του κ. Παπανδρέου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ έχει αποστείλει από την 1η Μαρτίου επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας ότι η πρωτοβουλία για επιβολή ελέγχων απειλεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.