Oι διεθνείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, τα συνεχή ταξίδια και οι υψηλού επιπέδου επαφές σε Ευρώπη και Αμερική βελτίωσαν, είναι αλήθεια, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Παρά ταύτα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Οι πιέσεις δεν έχουν εξαλειφθεί και οι αμφισβητήσεις διατηρούνται ενεργείς.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα επιτόκια δεν λένε να πέσουν και οι αγορές συνεχίζουν να είναι καχύποπτες.
Ο «πόλεμος» για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ακόμη και αν αύριο, όπως προαναγγέλλεται από τις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας παρουσιάσουν τον μηχανισμό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης. Κατά τα φαινόμενα ο «πόλεμος» που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και θα είναι επίπονος, πλήρης επί μέρους μαχών και επεισοδίων.
Οποιος αυτή την ώρα υποσχεθεί οτιδήποτε άλλο πέρα από πόνο και δάκρυα θα ψεύδεται ασυστόλως.
Η ελληνική οικονομία εισήλθε ήδη σε περίοδο μακράς προσαρμογής, η οποία θα επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα. Σε λίγο θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για τον περιορισμό των μισθών και τον έλεγχο των συντάξεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν πραγματικά τις συνέπειες του «πολέμου» διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών.
Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες κρίσιμες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, που θα οδηγούν σε νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και θα συνοδεύεται από πλήθος ρυθμίσεων και επιβαρύνσεων στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές και γενικά στην περιουσία.
Δρακόντεια αναμένονται επίσης τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ενώ ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για το πλήθος των αυτοαπασχολουμένων θα είναι οι ρυθμίσεις προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών κινείται προς ανατροπή των καθεστώτων δημοσιονομικής διαχείρισης υιοθετώντας τριετείς προϋπολογισμούς, μηχανισμούς κοινοβουλευτικού ελέγχου των δημοσίων δαπανών και ενιαίο μηχανισμό μισθοδοσίας σε ολόκληρο το Δημόσιο.
Επιπλέον καταρτίζεται νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο και προπαρασκευάζεται μεγάλη αλλαγή συνολικά στο καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης. Και μαζί θα αλλάξει το καθεστώς εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα απαιτήσει νέα κεφάλαια από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο «πόλεμος» λοιπόν έχει αρχίσει και θα διαρκέσει. Το ζήτημα που εγείρεται είναι αν υπάρχουν πολιτικές αντοχές και αποθέματα δυνάμεων. Και βεβαίως συνείδηση ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια και θα επιδράσουν δυναμικά στο σώμα της οικονομίας, της κοινωνίας και φυσικά της πολιτικής, η οποία, ας μην ξεχνιόμαστε, έφερε την κρίση και τώρα φέρει την ευθύνη και το κόστος του μετασχηματισμού.