Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο 48ωρο έχει ουσιαστικά πέντε κατευθύνσεις. Πρώτο ζήτημα είναι η σύγκριση των αδειών και των ρεπό που έπαιρνε ο Λάμπρος Φούντας με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες εκδηλώθηκαν επιθέσεις ενόπλων οργανώσεων. Ηδη η Αστυνομία ζήτησε τη σχετική λίστα από τον υπεύθυνο προσωπικού του ιδιωτικού ιατρικού εργαστηρίου στο οποίο εργαζόταν το θύμα. Οπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, ο 35χρονος εργαζόταν στο Τμήμα Κλινικής Χημείας, δούλευε πολλές φορές το Σαββατοκύριακο και έπαιρνε ρεπό μεσοβδόμαδα. «Ορισμένες φορές ζητούσε ολιγοήμερες άδειες. Ηδη έχουμε παραδώσει σχετικά στοιχεία στους αστυνομικούς που μας τα έχουν ζητήσει από την πρώτη ημέρα» τόνισαν.

Το ενδιαφέρον των αξιωματικών έχει εστιαστεί στις επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» που έχουν σημειωθεί κυρίως πρωινές ώρες, όπως στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 με στόχο κλούβα των ΜΑΤ, την έκρηξη βόμβας την Τρίτη 30 Ιουνίου 2006 στην οδό Δοξαπατρή στο Κολωνάκι με στόχο το αυτοκίνητο του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και άλλες. Ακόμη διερευνάται αν ο 35χρονος απουσίαζε από την εργασία του τις ημέρες του Ιουλίου του 2003 οπότε σημειώθηκε η κλοπή εκρηκτικών από μεταλλείο βωξίτη στο Προσήλιο Φωκίδας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός, «από αυτή τη σύγκριση έχουν προκύψει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες χρονικές συμπτώσεις. Είναι για εμάς κορυφαίο θέμα».

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν επίσης σε σχέση με τη συμπλοκή της Δάφνης και την άδεια που είχε ζητήσει το θύμα: «Το αξίας μικρότερης των 200 ευρώ παλιό αυτοκίνητο που προσπάθησαν να κλέψουν στην οδό Κουντουριώτου ενδεχομένως να προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σε βομβιστική επίθεση που θα σημειω νόταν την Πέμπτη, ημέρα της μεγάλης απεργίας, με στόχο πιθανόν κάποιο δημόσιο κτίριο, τράπεζα κτλ. Ισως να το γέμιζαν πάλι με τη χειροποίητη εκρηκτική ύλη ΑΝFΟ, όπως έγινε στις επιθέσεις του “Επαναστατικού Αγώνα” στη Citibank, στην Κηφισιά, στo Χρηματιστήριο Αθηνών κ.α. Στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών η οργάνωση χρησιμοποίησε ένα παλιό βαν το οποίο είχε κλαπεί δύο ημέρες νωρίτερα από του Ζωγράφου. Και αυτές οι ομοιότητες λένε για εμάς πολλά».

2 Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η συγκέντρωση στοιχείων και η ανάλυσή τους από τις έρευνες που έγιναν σε δύο διαμερίσματα στους Αμπελοκήπους και σε μία εξοχική κατοικία στο Ζούμπερι όπου διέμεναν ο 35χρονος και μέλη της οικογένειας του. Στο μικρό διαμέρισμα της οδού Αλδου Μανουτίου, κοντά στο σπίτι των γονιών του, βρέθηκαν έντυπα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ειδικά αφιερώματα εφημερίδων στη δράση της 17Ν και άλλων ενόπλων οργανώσεων και άλλα στοιχεία. Ακόμη κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής και μεγάλος αριθμός ψηφιακών δίσκων που εστάλησαν προς εξέταση στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομίας, «από τα πρώτα ευρήματα στα τρία σπίτια δεν προκύπτει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν βρήκαμε ούτε όπλα ούτε σύνεργα ή εκρηκτικές ύλες που να σχετίζονται με τη συμπλοκή της Δάφνης. Θα ελέγξουμε τα αποτυπώματα για να διαπιστώσουμε με ποια άτομα διατηρούσε επαφές. Ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται ο έλεγχος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά και στα κινητά τηλέφωνά του. Από την ανάλυση των κλήσεων, των κεραιών όπου καταγράφονταν το “στίγμα” τους και άλλα δεδομένα, ίσως προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επαφές και τις ενέργειές του. Ακόμη αναζητούμε πληροφορίες από άλ λα πρόσωπα που ήταν κοντά του το τελευταίο χρονικό διάστημα». Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. πάντως μετέβη και στο εξοχικό της οικογένειας στο Ζούμπερι, χωρίς ούτε εκεί να βρεθεί οτιδήποτε σημαντικό. 2 Τρίτο σημείο ενδιαφέροντος είναι η εξέταση του DΝΑ του 35χρονου Φούντα σε σύγκριση με δείγματα βιολογικού υλικού που έχουν συλλεγεί από προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τέτοιου είδους ευρήματα έχουν συγκεντρωθεί από το τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση κατά του κ. Βουλγαράκη στο Κολωνάκι, από την εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού στη Citibank, καθώς και από την απόπειρα αρπαγής οπλισμού από τον φρουρό του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου τον Απρίλιο του 2007.

Θ α επανεξεταστούν οι καταγραφές από τις κάμερες στις επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» στην πλατεία Συντάγματος το 2005 και άλλες, ενώ θα κληθούν εκ νέου αυτόπτες μάρτυρες ενόπλων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και ενέργειες που έγιναν κοντά στο σπίτι του, όπως η επίθεση με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ ή η έκρηξη στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τον Μάρτιο του 2009. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά και την περίπτωση συμμετοχής του 35χρονου στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη τον Δεκέμβριο του 2004 στην Κηφισιά, όπου φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ίδιου τύπου όπλο με αυτό με το οποίο πυροβόλησε ο Φούντας στη Δάφνη.

2 Ενας τέταρτος άξονας των ερευνών της Αστυνομίας αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις επαφές του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να διαπιστώνουν – εκ των υστέρων βέβαια- ότι ο Φούντας είχε σειρά συναντήσεων με άτομα ηλικίας 30-40 ετών για τα οποία υπήρχε σειρά ενδείξεων ότι έδιναν το «παρών» σε ομάδες «αντάρτικου πόλης» τα τελευταία χρόνια αλλά και με άτομα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι οργάνωναν ληστείες προκειμένου να ενισχύσουν το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο». Σε αυτόν τον κύκλο προσώπων αναζητείται και ο συνεργός του στη συμπλοκή της Δάφνης, ο οποίος πυροβόλησε με ένα όπλο τύπου Glock και κατόρθωσε να διαφύγει. Κρίσιμη θεωρείται επίσης η μαρτυρία 30χρονης φίλης του Λ. Φούντα που διαμένει στα Εξάρχεια και θεωρείται ότι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η έρευνα επεκτάθηκε και σε περιοχή της Κορίνθου όπου βρίσκονται σύντροφοι του 35χρονου στην αναρχική ομάδα «Μαύρο Αγκάθι».

2 Πέμπτο και εξίσου καθοριστικό σημείο για την Αστυνομία είναι η ανακάλυψη διαμερίσματος στην Αθήνα ή εξοχικής κατοικίας που χρησιμοποιείται σαν οπλαποθήκη και εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών από τις ένοπλες οργανώσεις. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέες, πρόσφατες φωτογραφίες του 35χρονου ελπίζοντας ότι θα υπάρξει καθοριστική μαρτυρία πολίτη που θα υποδείξει κρησφύγετο των ενόπλων, όπως συνέβη και με τις γιάφκες της 17Ν. Ως τώρα όμως κρίνεται ότι καμία από τις- λίγες- μαρτυρίες που έχουν δοθεί δεν είναι αξιοποιήσιμες. Σημειώνεται ότι ελάχιστες πληροφορίες είχαν δοθεί στην Αστυνομία και στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογες δημοσιοποιήσεις φωτογραφιών ή στοιχείων για άλλες υποθέσεις.