Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση… τέχνας κατεργάζεται και σπρώχνει ιδέες παλιές να ζωντανεύσουν ξανά σαν σωσίβιο καθημερινής επιβίωσης.
Επανακάμπτει δριμύτερη η «ανταλλαγή», σαν ατάκα βγαλμένη από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Οι κυρίες της αυλής», που την εκτόξευε ο Πίπης: «Λοιπόν έχω μια ιδέα. Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;».
Ετσι, σήμερα φαίνεται να ενισχύεται ο συνεπιβατισμός ή αλλιώς carpooling ή πιο απλά «με παίρνεις στο αυτοκίνητό σου να μοιραστούμε τα έξοδα της βενζίνης- άσε που γλιτώνει ρύπους και το περιβάλλον με ένα αυτοκίνητο λιγότερο σε κίνηση…».
Μαζί ακούγεται πιο ελκυστική η ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές. «Πάρε τα κλειδιά μου, δώσε τα δικά σου, τσάμπα διαμονή και γνωρίζουμε νέα μέρη, σε Ελλάδα και εξωτερικό». Οι online κοινότητες βοηθούν με ποικίλες προτάσεις και ιδέες. Δικτυωθείτε και αψηφήστε την οικονομική κρίση. Σε καιρό σκληρών μέτρωντα… ημίμετρα ευημερούν.

CARPOOLING
«Μοιράζομαι έξοδα και παρέα»

Συνεπιβάτες προς την ίδια κατεύθυνση ο Γιώργος Σακελλάρης και η Παρασκευή Τσιάρα

Η ΧΡΗΣΗ του carpooling ως υπηρεσίας,όπως επισημαίνει ο κ.Σακελλάρης,έχει ανοδική πορεία, «κάτι που δεν είναι άσχετο και με την οικονομική κρίση. Αλλο να πληρώνεις70λεπτά το λίτρο τη βενζίνη κι άλλο1,30 ευρώ που κοντεύει τώρα».

Υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής ο 33χρονος Γιώργος Σακελλάρης και υπάλληλος τράπεζας η Παρασκευή Τσιάρα έκαναν για πρώτη φορά «διαδικτυακό οτοστόπ» πριν από πέντε χρόνια, φοιτητές τότε. Και οι δύο στα Γιάννενα. Συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της πόλης, όπου ο Γιώργος έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Πληροφορικής και η Παρασκευή ήταν φοιτήτρια στη Γεωπονική Σχολή. Συνεχίζουν και σήμερα να ταξιδεύουν εκτός Αθηνών, ρίχνοντας «σύρμα» στο carpooling. gr για συνεπιβάτες που σχεδιάζουν ταξίδι προς την ίδια κατεύθυνση. Την ιντερνετική πύλη την ίδρυσαν κατ΄ εικόνα άλλων site του εξωτερικού. Υπάρχει ένας είδος πίνακα ανακοινώσεων: «ζητώ ταξίδι» ή «προσφέρω όχημα». Ετσι βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους με άλλους για μετακινήσεις εντός της Αθήνας και επιλέγουν να έχουν συνεπιβάτη, ακολουθώντας την τακτική του «Αλλάζουμε αυτοκίνητα, μια το δικό μου και μια το δικό σου». Εργαζόμενος που έχει βάλει στη ζωή του τον συνεπιβατισμό, προχώρησε στη λύση αυτή κάνοντας έναν απλό υπολογισμό: Το Περιστέρι τόπος κατοικίας, στην Παιανία η δουλειά. Τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης του ΙΧ (Αττική οδός, έξοδα βενζίνηςεκτός φθορών) φτάνουν στα 200 ευρώ τον μήνα. Με συνεπιβάτη μειώνεται στο μισό το έξοδο!

Με πιο σύνθετο σκεπτικό ο κ. Γ. Βλαστός, οικονομολόγος, αναζητεί συνεπιβάτη: «Πρέπει να αξιοποιούμε τον χώρο των αυτοκινήτων. Εχουν σχεδιασθεί για να χωρούν τέσσερα-πέντε άτομα αλλά δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο να χρησιμοποιούνται μόνο από ένα άτομο. Το carpooling συμβάλλει και στη μείωση του κυκλοφοριακού και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κίνηση των ΙΧευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, έχω υπολογίσει ότι δίνω 2.500 ευρώ κάθε χρόνο για τη μετακίνηση στη δουλειά μου από τη Βούλα όπου μένω ως το Μαρούσι. Αν μπορούσα να βρω συνεπιβάτη θα γλίτωνα 1.200 ευρώ. Είναι μεγάλο ποσό. Μάλιστα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί το carpooling, εσωτερικά σε μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των εργαζομένων που μένουν σε κοντινές περιοχές, ξεπερνώντας και το θέμα της ασφάλειας- μια και δεν θα συνταξιδεύει κάποιος με άγνωστο- αλλά και τη δυσκολία που υπάρχει στο να βρεις κάποιον που να κατευθύνεται την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ
Κάνε αυτό που ξέρεις και πάρε αυτό που χρειάζεσαι
Είστε δάσκαλος ζωγραφικής και χρειάζεστε νομικές συμβουλές; Είστε δικηγόρος και χρειάζεστε μαγείρισσα; Είστε σεφ και χρειάζεστε υδραυλικό; Μέσω της «Τράπεζας Χρόνου» μπορείτε να ανταλλάξετε τον χρόνο σας με επαγγελματίες και εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα και να εξοικονομήσετε τα χρήματα που κοστίζουν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Πρόκειται για ευρύ δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, όπου κάθε μέλος προσφέρει μια ώρα από τον χρόνο του κάνοντας κάτι στο οποίο είναι ικανός. Ετσι κερδίζει ένα «νόμισμα-χρόνο», το οποίο μπορεί να «εξαργυρώσει» σε διάστημα έξι μηνών, λαμβάνοντας μια ωριαία υπηρεσία από κάποιο άλλο μέλος. Στο πλαίσιο του δικτύου ανταλλάσσονται υπηρεσίες κάθε είδους: νομικές ή λογιστικές συμβουλές, ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογικές συνεδρίες, κάθε είδους μαθήματα (πληροφορικής, ελληνικών, ξένων γλωσσών, χορού, ζωγραφικής, μουσικών οργάνων), οικιακές εργασίες (φύλαξη παιδιών ή ηλικιωμένων, μαγείρεμα, σιδέρωμα) και τεχνικές υπηρεσίες (υδραυλικές, ηλεκτρολογικές κτλ.).

Προκειμένου να συμμετάσχετε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.enow.gr και συμπληρώστε ηλεκτρονικά την αίτηση ή τηλεφωνήστε στο 210 9700.814, στα γραφεία του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης το οποίο είναι ο φορέας οργάνωσης της «Τράπεζας Χρόνου». Στη συνέχεια θα σας κανονίσουν συνάντηση με τους υπευθύνους του προγράμματος, ενώ κάθε τρεις ως έξι μήνες θα ακολουθεί αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που λάβατε και ανταποδώσατε.

www.enow.gr, τηλ. 210 9700.814

TΖΑΜΠΑ, ΤΖΑΜΠΑ
Ενας δωρεάν κόσμος γύρω μας
Ακούτε συχνά φίλους και γνωστούς να περιγράφουν τα σεμινάρια,τις εκθέσεις,τις κινηματογραφικές προβολές ή ξεναγήσεις που παρακολούθησαν δωρεάν και αναρωτιέστε…πού τις ανακαλύπτουν.Τώρα μπορείτε και εσείς να διαθέτετε αναλυτικό οδηγό του «δωρεάν κόσμου γύρω σας»,μέσω ειδικών δικτύων ατόμων από ολόκληρη την Ελλάδα που «συνωμοτούν» ώστε να αποκαλύπτουν τις κρυμμένες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία και εκπαίδευση.

Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
\334 www.forfree.gr για δωρεάν εκδηλώσεις,σεμινάρια,εκδρομές, εκθέσεις

\334 www.ufu.gr για δωρεάν σεμινάρια (κυρίως πληροφορικής και ξένων γλωσσών)

\334 www. tzaba.gr για δωρεάν διαλέξεις,θέατρα και παιδικές εκδηλώσεις

\334 https://free-wifi.gr για ανακάλυψη των σημείων όπου μπορεί κανείς να βρει δωρεάν ασύρματο Ιnternet σε ολόκληρη την Ελλάδα

INTERVAC
«Σπίτι μου, σπιτάκι σου»

Καταπληκτικές στιγμές στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας σπίτι έχει ζήσει η κυρία Μαρία Καράκιζα

Πέρα από το αλληλέγγυο «πάρεδώσε» της καθημερινότητας υπάρχουν και οι ανταλλαγές για να κάνει κάποιος πραγματικότητα ένα ταξίδι που δεν θα τον «ξεπαραδιάσει» κατά την περίοδο των χειμωνιάτικων ή καλοκαιρινών διακοπών. Η κυρία Μαρία Καράκιζα, που ασχολείται επαγγελματικά με την πληροφορική, έμαθε για το «intervac» όταν γνώρισε τον σύζυγό της. Εκείνος ως φοιτητής της Νομικής είχε κάνει πέντε ταξίδια σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία παραχωρώντας το δικό του διαμέρισμα κάθε φορά στους επισκέπτες οι οποίοι έδωσαν το δικό τους σε κείνον. Εδώ και 15 χρόνια η οικογένεια της κυρίας Καράκιζα δίνει το σπίτι της στο Μαρούσι για ανταλλαγή για 15 ημέρες ετησίως. Εχει πάει δύο φορές στη Γαλλία, στην Ισπανία, στον Καναδά, στη Βοστώνη στις ΗΠΑ, στη Σουηδία. «Μόνο πέρυσι που γεννήθηκε η κόρη μου δεν πήγα στο εξωτερικό, αλλά δεν θα σταματήσουμε αυτή την τακτική. Μάλιστα, σε χώρεςόπως της Σκανδιναβίας, τα σπίτια που έχουν οικογένειες είναι υπέροχα,με κήπο αλλά και δωμάτια με παιχνίδια, εφόσον υπάρχει παιδί στην οικογένεια» λέει. Τώρα που διαχειρίζεται, ως παλιό μέλος του intervac, το site για την Ελλάδα έχει να δώσει και συμβουλές προς όσους πηγαίνουν για πρώτη φορά. «Για να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη χρειάζεται συχνή αλληλογραφία γνωριμίας.Επιπλέον, για να σιγουρευτεί κάποιος για το πού θα πάει και τι θα βρει καλό είναι να στείλουν φωτογραφίες που να δείχνουν πώς είναι το σπίτι» λέει.

Το δικό της πρώτο ταξίδι ήταν στο Βέλγιο στις Βρυξέλλες, αλλά το ταξίδι που κρατά σαν την πιο υπέροχη ανάμνηση είναι στην Ισλανδία. «Μείναμε στο Ρέικιαβικ. Είχαμε ανταλλάξει και αυτοκίνητα μεταξύ μας,στην Αθήνα και στο Ρέικιαβικ, αντίστοιχα.Ετσι,κάναμε καταπληκτικές διαδρομές,είδαμε ποτάμια, λίμνες, τους πίδακες, παγετώνες, φυσική ομορφιά απίστευτη».

Πέρα από το ότι είναι μια οικονομική λύση για διακοπές, η επιλογή αυτή προϋποθέτει να θέλει να πάει κάποιος στο εξωτερικό και να μπορεί να κινηθεί στη χώρα χωρίς να έχει κανονισμένες τις διαδρομές από πρακτορείο, αλλά φτιάχνοντας το πρόγραμμα μόνος του, με τη βοήθεια βιβλίων-οδηγών ή φίλων που έχουν ταξιδεύσει.

Οπως παρατηρεί, τον τελευταίο χρόνο έχει τονωθεί η ανταλλαγή σπιτιών στην Ελλάδα για εσωτερικό τουρισμό, ιδίως στα νησιά. Κατά την άποψή της «είναι μια ένδειξη οικονομικού στριμώγματος,καθώς έτσι αποφεύγει κανείς και τα έξοδα μετακινήσεων προς το εξωτερικό». COUCH SURFING
Από καναπέ σε καναπέ
Oι οικονομίες σας δεν φτάνουν για να πληρώσετε ξενοδοχεία σε απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, αλλά από την άλλη δεν νιώθετε και άνετα στην ιδέα να «ανταλλάξετε» σπίτια με έναν άγνωστο κατά τη διάρκεια των διακοπών; Υπάρχει και η τρίτη λύση: το couchsurfing! Πρόκειται για διεθνές δίκτυο φιλοξενίας που αριθμεί περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο μέλη σε 231 χώρες του κόσμου, τα οποία προσφέρουν… τον καναπέ τους σε φιλοξενουμένους, με αντάλλαγμα να φιλοξενηθούν με τη σειρά τους σε μια χώρα όπου θα ταξιδέψουν στο μέλλον.

Ο τρόπος λειτουργίας του couchsurfing είναι απλός: επισκέπτεστε την ιστοσελίδα (www. couchsurfing.org) και εγγράφεστε δωρεάν ως νέο μέλος. Οφείλετε να συμπληρώσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας, το είδος φιλοξενίας που προσφέρετε (π.χ. καναπές στο σαλόνι, αυτόνομο δωμάτιο, αντίσκηνο στον κήπο κτλ.), τα χρονικά διαστήματα στα οποία προσφέρετε φιλοξενία, τη δυνατότητα να παρέχετε ξεναγήσεις κ.ο.κ. Στη συνέχεια αναζητήστε μέλη του δικτύου σε μέρη τα οποία ονειρεύεστε να επισκεφθείτε, διαβάστε τις προσωπικές τους λεπτομέρειες και μόλις βρείτε το άτομο που σας «ταιριάζει», ζητήστε του φιλοξενία. Και αν διστάζετε να λάβετε μέρος, σκεπτόμενοι «πού ξέρω εγώ σε τι τρελό μπορεί να πέσω;», πληροφορηθείτε και αυτό: το δίκτυο έχει αναπτύξει εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας, όπου τα ονόματα και οι διευθύνσεις όλων των μελών επαληθεύονται μέσω εθελοντών, ενώ έπειτα από κάθε φιλοξενία αναρτώνται δημοσίως λεπτομερή σχόλια σχετικά με τη συμπεριφορά τόσο του οικοδεσπότη όσο και του φιλοξενουμένου. Ετσι οι αγενείς και οι αφιλόξενοι αργά ή γρήγορα… αποκαλύπτονται, ενώ ταυτόχρονα μέσα από δεκάδες θετικά σχόλια εν τέλει αναδεικνύονται couchsurfers με εξαιρετικές συστάσεις, τους οποίους μπορείτε άνετα να εμπιστευθείτε.

www.couchsurfing.org Μην πετάτε, ανταλλάξτε!
Αν υπάρχουν πράγματα που βαρεθήκατε και δεν ξέρετε πώς να τα… ξεφορτωθείτε, κάποιος άλλος τα χρειάζεται. Και αντιστρόφως. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει εκατοντάδες ανταλλαγές προϊόντων οι οποίες πραγματοποιούνται σε αληθινά ή online παζάρια και έχουν «σώσει» εκατοντάδες νέους από περιττά έξοδα. 

\334 Swap,don΄t shop-www. swishing.gr
Το παζάρι «Swap, don΄t shop» είναι νεανικός θεσμός και αφορά την ανανέωση της γκαρνταρόμπας… δωρεάν, μέσω ανταλλαγής ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ σε καλή κατάσταση. Το παζάρι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 από τρία κορίτσια (Θάλεια Γελαδάκη, Βιβιάνα Μηλιαρέση και Σάντρα-Οντέτ Κυπριωτάκη) και μετατράπηκε σε διάστημα μόλις έξι μηνών σε μεγάλο παζάρι-πάρτι με κοκτέιλ, DJs και συμμετοχή συνολικά 500 ατόμων! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για να ενημερωθείτε πότε γίνεται το επόμενο παζάρι.

\334 Βookmooch- www.bookmooch.com
Τo Βookmooch είναι διεθνές δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων που βασίζεται σε ένα πολύ απλό σύστημα: προσφέρετε online τα βιβλία που δεν χρειάζεστε πια και σε αντάλλαγμα λαμβάνετε ηλεκτρονικούς «πόντους», οι οποίοι σας επιτρέπουν να λαμβάνετε δωρεάν βιβλία που επιθυμείτε από άλλα μέλη. Για κάθε βιβλίο που στέλνετε, έχετε δικαίωμα να λάβετε έως δύο βιβλία. Εγγραφή δωρεάν.

\334 Μην το πετάς…χάρισέ το!- www.hariseto.gr
Το www.hariseto.gr είναι ένα online δίκτυο με χιλιάδες μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο σας επιτρέπει να βρείτε αυτό που εσείς χρειάζεστε, αλλά για κάποιον άλλον είναι άχρηστο. Κάθε είδους αντικείμενα, από έπιπλα και ρούχα έως ηλεκτρικές συσκευές και βιβλία, προσφέρονται δωρεάν μέσω αγγελιών, ενώ στη συνέχεια αναρτώνται σχόλια με λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα των δωριζόμενων αντικειμένων- «χαρίζουμε τα πράγματα που δεν θέλουμε, όχι τα… σκουπίδια μας» είναι η φιλοσοφία του δικτύου.