Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του νέου, τρίτου κατά σειρά, ναυτικού δυστυχήματος που πλήττει την εταιρεία κρουαζιεροπλοίων του κύπριου επιχειρηματία κ. Κωστάκη Λοΐζου, όταν το πλοίο της εταιρείας «Louis Μajesty» δέχθηκε χθες το μεσημέρι τρία αλλεπάλληλα «κύματα-φονιάδες», όπως ονομάζονται, ενώ έπλεε ανοικτά της Μασσαλίας με προορισμό τη Βαρκελώνη.

Τα κύματα, ύψους άνω των 8 μέτρων (28 πόδια και άνω), σύμφωνα με τις αναφορές των επιβατών και του πληρώματος, έσπασαν τους προστατευτικούς υαλοπίνακες (καθρέφτης) των σαλονιών της πλώρης και συγκεκριμένα στο κατάστρωμα 5 εισέβαλαν με δύναμη στον χώρο και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους, ανθρώπους και υλικά, κάνοντάς τα όλα ένα αλλόκοτο κουβάρι.

Από το χτύπημα των τριών κυμάτων έχασαν τη ζωή τους ένας γερμανός και ένας ιταλός τουρίστας, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι έξι αλλοδαποί επιβάτες του πλοίου, κυρίως Σλοβένοι. Στο πλοίο επιβαίνουν 1.350 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 580 είναι το πλήρωμα και οι υπόλοιποι 770 είναι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες. Από το πλήρωμα οι 20 είναι Ελληνες και συγκεκριμένα όλοι οι αξιωματικοί του πλοίου, ενώ Ελληνας είναι και ο πλοίαρχός του, ο κ. Λεωνίδας Πανόπουλος.

Το πλοίο, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των αρμοδίων αρχών, διέκοψε το ταξίδι του προς τη Γένοβα και επιστρέφει στη Βαρκελώνη, από όπου είχε αποπλεύσει. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που να συνδέονται με την ασφάλεια του πλου, πλην των ζημιών που υπέστη εξαιτίας του φονικού χτυπήματος των κυμάτων που δέχθηκε στους καθρέφτες της πλώρης του.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά ναυτικό δυστύχημα που «χτυπά» κρουαζιερόπλοιο της Louis Cruises. Το πρώτο ήταν το γνωστό πλέον «Sea Diamond», το οποίο ναυάγησε στη Σαντορίνη, και το δεύτερο το «Αquamarine», το οποίο τον Μάιο του 2008 είχε προσκρούσει σε προβλήτα του λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης και είχε υποστεί ρήγμα δυόμισι μέτρων.

Το κρουαζιερόπλοιο «Louis Μajesty», ναυπηγημένο το 1992, είναι χωρητικότητας 40.876 τόνων γκρος. Εχει μήκος 207 μέτρων, πλάτος 27,6 μέτρων και βύθισμα 6,2 μέτρων. Αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 19 κόμβων την ώρα και διαθέτει δέκα καταστρώματα, ενώ το παρακολουθεί ο Νορβηγικός Νηογνώμονας Πλοίων (DΝV). Διαθέτει 732 καμπίνες, εκ των οποίων οι 482 είναι εξωτερικές και 250 εσωτερικές, η δε μεταφορική ικανότητά του σε επιβάτες και πλήρωμα φτάνει τα 2.000 άτομα.

Η Louis Cruises, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της στις οικογένειες των θυμάτων, τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τη θλίψη της για το συμβάν». «Το ιατρικό προσωπικό του πλοίου ήδη προσφέρει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωση. Το πλοίο πραγματοποιούσε 12ήμερη κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο με αφετηρία τα λιμάνια της Γένοβας και της Μασσαλίας και προορισμούς την Ταγγέρη, την Καζαμπλάνκα, την Τενερίφη, το Λανθαρότε, την Καντίζ, την Καρθαγένη και τη Βαρκελώνη.