Σε καθεστώς επιτήρησης έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα hedge funds τα οποία κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και γενικότερα σε βάρος της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος. Πιέσεις για τη ρύθμιση της αγοράς των παράγωγων προϊόντων μέσω των οποίων στήθηκε το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο κλοιός για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας σφίγγει και στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τούς ζητεί να μην καταστρέφουν τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές σε ευρώ, ώστε να ελεγχθούν.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν κεντρικοί τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συνεχίσουν τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμολόγησης των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps – CDS), με αφορμή τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν τα ελληνικά CDS το τελευταίο διάστημα. Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ευρωπαίος επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τις συναλλαγές που έγιναν τους τελευταίους μήνες επί των κρατικών CDS.

Πάντως, παρά την προοπτική αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις συγκεκριμένες αγορές, τα hedge funds αυξάνουν τα «στοιχήματα» εναντίον του ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι αγορές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εποπτικών αρχών. Αυτό επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», σύμφωνα με το οποίο οι φόβοι μιας γενικευμένης δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις υπέρ της υποτίμησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ομως πλέον κανένα hedge fund δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει τέτοιες επενδύσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Βrevan Ηoward και Μoore Capital, που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, συστήνουν πλέον ως πιο ασφαλή λύση το ποντάρισμα στη χρεοκοπία ολόκληρης της ευρωζώνης ή στην πτώση του ευρώ, αντί της επίθεσης μόνο σε μία χώρα-μέλος της, με δεδομένες τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση κανόνων στις αγορές που έχουν άμεση σχέση με τα κρατικά αξιόγραφα.