Ο Φιντέλ Κάστρο είπε πως η Κούβα «δεν έχει ποτέ διατάξει την δολοφονία αντιπάλου», αναφερόμενος στο θάνατο -πριν από μια εβδομάδα- του πολιτικού κρατούμενου Ορλάντο Σαπάτα. Την ίδια ώρα η τηλεόραση της χώρας κάνει λόγο για εκστρατεία δυσφήμισης της Κούβας.
Το κίνημα των διαφωνούντων και η μητέρα του Ορλ. Σαπάτα κατηγορούν την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, αδελφού και διαδόχου του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, για το θάνατο του 42χρονου Σαπάτα στις 23 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της Αβάνας μετά από απεργία πείνας δύο μηνών για τις συνθήκες κράτησης του.
Ο Φιντέλ Κάστρο, σε κείμενο που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση, επικαλείται και τη… μαρτυρία του Βραζιλιάνου προέδρου Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
«Γνωρίζει εδώ και καιρό πως η χώρα μας ποτέ δεν βασάνισε κανένα, ποτέ δεν διέταξε τη δολοφονία αντιπάλου και ποτέ δεν είπε ψέματα στον λαό» τόνισε ο 83χρονος Φ.Κάστρο.
Λίγο μετά την ανάγνωση του μηνύματος, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το πρώτο ρεπορτάζ για τον θάνατο του Σαπάτα που περιέχει συνεντεύξεις των κουβανών γιατρών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τη ζωή του.
Εικόνες από κρυφή κάμερα δείχνουν την μητέρα του Σαπάτα, Ρέινα Λουίζα Ταμάγιο να ευχαριστεί τους γιατρούς.
Η κουβανική τηλεόραση έκανε λόγο για «εκστρατεία δυσφήμισης της Κούβας» με στόχο να πιστέψει ο κόσμος πως οι αρχές της χώρας δεν πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στον Σαπάτα.
«Αυτό δείχνει το πώς οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν την υπόληψη των ανθρώπων χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες. Τις χρησιμοποιούν καμιά φορά και στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία» τόνισε ο Ελιζάρντο Σάντσες, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα.
Ο θάνατος του Ορλ. Σαπάτα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης που ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι υπολογίζονται στους διακόσιους.
Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο έχει εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο του Σαπάτα, επισημαίνοντας πως δεν είχε υποστεί ποτέ βασανιστήρια.
Μετά τον θάνατο του Σαπάτα, δύο Κουβανοί πολιτικοί κρατούμενοι άρχισαν απεργία πείνας.