Αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε θα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 6ο μισθό ή ακόμη και τις συντάξεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της. «Δεν λιποτακτούμε» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ, ενώ απαντώντας σε εκείνους που φοβούνται περαιτέρω ύφεση από τη λήψη νέων μέτρων είπε: εκείνο που δεν απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών.
Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα, επισήμανε.
Πρόσθεσε πως η λήψη επιπλέον μέτρων είναι αναγκαία, παρ’ όλο που ήδη έχουν ληφθεί κάποια, τα οποία μάλιστα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, είπε, πρέπει να ληφθούν και άλλα, για να κερδίσουμε τη στήριξη των εταίρων μας, οι οποίοι πρέπει κι αυτοί να πείσουν τους δικούς τους πολίτες.
Κανένα αναλυτής, είπε,δεν πιστεύει την Ελλάδα ότι θα βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της, γιατίαυτό λέγανε και οι κυβερνήσειςτων πέντε τελευταίων ετών. Αντί γι’ αυτό όμως οι Ευρωπαίοι βλέπανε «πάρτι κολλητών, off shore υπουργών και σκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός.
Δεν θα επιτρέψουμε σε εκείνους που πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών, να συνεχίσουν «να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν είναι το δημόσιο μια παχιά αγελάδα που όλοι αρμέγουμε. Σήμερα λύγισε το δημόσιο» τόνισε.
Πρόσθεσε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του χρέους και η μείωση του ελλείμματος, αλλά η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Το πρόβλημα, είπε, είναι πολιτικό και κοινωνικό. Τελειώνει μια ολόκληρη εποχή και πρέπει να τελειώσει άπαξ και δια παντός, συμπλήρωσε.
Αύριο ανακοινώνει η κυβέρνηση τη συμπληρωματική δέσμη μέτρων που θα στηρίξουν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν και δύο πριν από το μακρύ ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Ο Πρωθυπουργός οριστικοποιεί εντός των αμέσως προσεχών ωρών τις αποφάσεις του και από αύριο αναμένεται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εδραίωση της πολιτικής του επιχειρηματολογίας εντός της ΕΕ. Στον πυρήνα αυτής της επιχειρηματολογίας βρίσκεται η λογική ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις και το παιχνίδι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των ευρωπαίων εταίρων.
Στην κυβέρνηση υπάρχει ένας προβλήματισμός για το ποιός θα ανακοινώσει τα μέτρα. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προκρίνεται η άποψη ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το πολιτικό πλαίσιο των μέτρων και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εξαγγείλει αυτά καθεαυτά τα μέτρα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά» και κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες «να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως και χθες το βράδυ όλα τα ενδεχόμενα παρέμεναν ανοιχτά, ακόμη και για περικοπές επιδομάτων Πάσχα και αδείας. Ως προάγγελος των κυβερνητικών ανακοινώσεων και του πνεύματος που θα κυριαρχεί στις αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν αύριο ερμηνεύτηκε η εξής φράση του Πρωθυπουργού: «Συγκινούμαι ειλικρινάόταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στον δρόμο και μου λένε “για την πατρίδα,και τον μισθό μου να θυσιάσω”. Είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού, που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμησή τουτον τελευταίο καιρό». Χθες αργά το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει την αναλυτική ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα έχει μικρή σημασία να περιοριστεί το έλλειμμα και να μειωθεί το χρέος αν παράλληλα δεν αντιμετωπιστούν όλα τα δομικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.