Πριν από 30 και πλέον χρόνια ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, υπουργός Οικονομικών στην τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με νομοθετική ρύθμιση (Ν. 820/1978) είχε χαρακτηρίσει τη φοροδιαφυγή «ιδιώνυμο» αδίκημα, δηλαδή αδίκημα που αποχωρίζεται από τη γενική κατηγορία αδικημάτων στην οποία υπάγεται και τιμωρείται με ιδιαίτερες ποινές. Με τον χαρακτηρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής ως ιδιωνύμου αδικήματος ήθελε ο τότε υπουργός να αναδείξει τη φοροδιαφυγή ως ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που πρέπει να τιμωρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Στα χρόνια που πέρασαν, αντιμετωπίστηκε άραγε από την πολιτεία και τη Δικαιοσύνη η φοροδιαφυγή ως αδίκημα που πρέπει να τιμωρείται ως εγκληματική πράξη; Ασφαλώς όχι. Σε άλλες χώρες δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φοροφυγάδων, κλείνουν καταστήματα, γραφεία και επιχειρήσεις, και κάποιοι μπαίνουν ακόμη και στη φυλακή.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν τις ίδιες κυρώσεις, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Η ατολμία και οι πελατειακές σχέσεις λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια υπέρ των φοροφυγάδων. Μακάριοι οι μη πληρώνοντες.

Από το 1997 ισχύει στη χώρα μας το λεγόμενο «ποινολόγιο», ο Ν. 2523/1997, με τις διατάξεις του οποίου έχει οριστεί ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος παραλείπει να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ή υποβάλλει ανακριβή δήλωση, αποκρύπτοντας εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής. Ο δράστης των αδικημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που απέκρυψε σε μια διαχειριστική χρήση υπερβαίνει το ποσόν των 15.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης δέκα ετών αν το ποσόν του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα που απεκρύβησαν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Οι περιπτώσεις που οι φοροτεχνικές υπηρεσίες διαπίστωσαν φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ υπήρξαν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες. Ποιος άραγε από τους αυτουργούς ή συνεργούς της διάπραξης του αδικήματος της φοροδιαφυγής μπήκε στη φυλακή; Αν γνωρίζετε κάποιο όνομα προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή ή ομόρρυθμου εταίρου που καταδικάστηκε με κάθειρξη για το αδίκημα αυτό ας μας το πείτε, διότι στην κοινωνία των πολιτών που επιθυμούν να ξέρουν τι συμβαίνει, ποιοι είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες, ουδείς γνωρίζει κάτι τέτοιο. Τώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει τις δύσκολες αποφάσεις για τις μεταβολές στη φορολογία, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε προ ημερών μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας: «Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Διότι δεν αρκεί η θέληση του υπουργού για την περιστολή της φοροδιαφυγής· θα πρέπει Διοίκηση και Δικαιοσύνη να συντρέξουν με ουσιαστική συμμετοχή.