Δίμηνη προθεσμία στην Ελλάδα για να ανεβάσει την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο όριο που ισχύει σήμερα για τους άνδρες, δηλαδή στα 65, έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων που αποφάσισε να στείλει νέα προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντίμιρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ» τονίζοντας ακόμη: «Εδώ και δέκα μήνεςτο Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν».

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Μάρτιο του 2009, διότι το θεσμικό όργανο της ΕΕ έκρινε ότι «αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιοη διαφο ρετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων».

Η προηγούμενη κυβέρνηση όμως δεν προχώρησε σε αλλαγή του εν λόγω συνταξιοδοτικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζει τώρα νέα προειδοποιητική επιστολή. Ωστόσο πιθανόν σε μία από τις συνεδριάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει το «πάγωμα» της διαδικασίας προς μια νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ότι θα προχωρήσει στην εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Κατά το Δικαστήριο, οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή.