Σύμφωνα επί της αρχής βρίσκει τα κόμματα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης δεσμεύθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ισχύς του νομοθετήματος και στα βαριά πλημμελήματα και να επανεξετασθεί διεύρυνση της προθεσμίας για καταγγελία εγκλήματος που προκαλεί απαίτηση αποζημίωσης.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει υποχρέωση της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με σωματική βία και επισύρουν ποινές κάθειρξης, δηλαδή αφορά σε κακουργήματα.

Η υποχρέωση αυτή του κράτους, που εισάγεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα θα υπάρχει σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Η αποζημίωση καλύπτει μόνον την άμεση προκληθείσα από το έγκλημα περιουσιακή ζημία, ιατρικά έξοδα και νοσήλεια την απώλεια εισοδήματος και τα έξοδα κηδείας, αλλά σε καμία περίπτωση ηθική βλάβη.

Επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψή του ο ΛΑΟΣ, αν και δεν διαφωνεί, ενώ παρών δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

* Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός με αντικείμενο την αποσυμφόρηση των φυλακών.