Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα «μπερδεύει» τον εγκέφαλο

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι παρατηρώντας τη Μόνα Λίζα, κάθε φορά που κοιτούν το πρόσωπό της, το περίφημο χαμόγελό της μεταβάλλεται και πότε τούς φαίνεται «λαμπερό», πότε «σοβαρό» και πότε «φευγαλέο». Το φαινόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι αποφάσισαν να το μελετήσουν. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια παίζουν ένα …

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι παρατηρώντας τη Μόνα Λίζα, κάθε φορά που κοιτούν το πρόσωπό της, το περίφημο χαμόγελό της μεταβάλλεται και πότε τούς φαίνεται «λαμπερό», πότε «σοβαρό» και πότε «φευγαλέο». Το φαινόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι αποφάσισαν να το μελετήσουν. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι στον εγκέφαλο, στέλνοντας κάθε φορά που κοιτάζει κάποιος το χαμόγελο τής Μόνα Λίζα διαφορετικά σήματα, με αποτέλεσμα να γίνεται διαφορετική επεξεργασία και πρόσληψη της εικόνας.

Διαφορετικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μεταδίδουν σε μια προκαθορισμένη σειρά διαφορετικά «πακέτα» δεδομένων στον εγκέφαλο. Τα «πακέτα» αυτά περιέχουν πληροφορίες για τη θέση, το μέγεθος, τη διαύγεια, τη φωτεινότητα και γενικά για κάθε στοιχείο που αφορά ένα αντικείμενο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στη διαδρομή ως τον εγκέφαλο η σειρά των «πακέτων» μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται κάθε φορά και η αποκωδικοποίησή τους. Ετσι, αυτός που κοιτάζει το διάσημο πορτρέτο βλέπει κάθε φορά ένα διαφορετικό χαμόγελο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk