Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ετήσιας Συνόδου της Ιεραρχίας. Το πρώτο του μήνυμα απευθυνόταν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, καθώς κατάφερε να επιβάλει τους εκλεκτούς του στις Μητροπόλεις Κιλκισίου και Διδυμοτείχου, έχοντας απέναντί του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο. Το δεύτερο εστάλη στην κυβέρνηση 24 ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι από το νέο σύστημα φορολόγησης «δεν θα εξαιρεθεί κανείς, ούτε η Εκκλησία». « Η εκκλησιαστική περιουσία », είπε ο κ. Ιερώνυμος, «πάντοτε και παλαιότερα και σήμερα έχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και σκοπιμότητες» .

Την κυριαρχία του στο σώμα της Συνόδου της Ιεραρχίας επέδειξε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, αποστέλλοντας μηνύματα σε όλους όσοι αμφισβητούν τις επιλογές του στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Νέος Μητροπολίτης Κιλκισίου εκλέχθηκε ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κ. Εμμανουήλ Σιγάλας με 47 ψήφους έναντι μόλις 19 που απέσπασε ο πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς, τον οποίον υποστήριζε ο κ. Ανθιμος. Στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου εκλέχθηκε ο βοηθός Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός με 43 ψήφους έναντι 31 που έλαβε ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Γεωργακόπουλος , ο οποίος υποστηριζόταν από τους Μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Δαμασκηνό, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο καθώς και από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Κ ατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του και παρουσιάζοντας τα θέματα που θα συζητηθούν από σήμερα ως και το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος. Κοινοποίησε την πρόθεσή του να συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο η Σύνοδος της Ιεραρχίας αντί της μιας που ισχύει ως σήμερα. Ζήτησε να μελετηθεί «μετά πολλής προσοχής, συνέσεως και διακρίσεως » ο τρόπος εκλογής αρχιερέων και σημείωσε την ελλειμματική, όπως χαρακτηριστικά είπε, «προσφορά στο κεφάλαιο των Συνοδικών Επιτροπών, πολλές από τις οποίες είναι ανενεργοί και άλλες αλληλεπικαλύπτονται». Μάλιστα σήμερα αναμένεται η εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου, ο οποίος θα αποσαφηνίσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος.

Ακόμη ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι εισηγητής του θέματος για την εκκλησιαστική περιουσία θα είναι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Συνόδου Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, δείχνοντας έτσι τη βαρύτητα που δίνει στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, τέλος, απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεραρχίας επισήμανε: « Είναι εμφανής πλέον και στη χώρα μας η τάσις και η επιδίωξις ορισμένων κύκλων για αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η αποξένωσις αυτής από τις γνήσιες παραδόσεις της. Οι απέναντί μας », πρόσθεσε, « δεν είναι πλέον έξω και μακριά μας. Είναι εντός των τειχών μας ».