Σε μια εμφανή προσπάθεια να απεκδυθεί τον βαρύ μανδύα του νεοσυντηρητικού «απομονωτισμού» και του δόγματος των «προληπτικών», μονομερών αποφάσεων της Ουάσιγκτον, που χαρακτήρισε την οκταετία του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες- στην παρθενική του εμφάνιση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη σε μια «νέα εποχή συμμετοχής» και διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Η μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ στο πνεύμα διεθνούς συνεργασίας χαρακτηρίστηκε όμως από έναν όρο: να αναλάβουν και τα υπόλοιπα κράτη ευθύνες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη. «Μην περιμένετε να τα φτιάξει όλα η Αμερική» ξεκαθάρισε ο αρχηγός της υπερδύναμης, μιλώντας από το πλανητικό βήμα της Νέας Υόρκης.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ: Μην τα περιμένετε όλα από εμάς
«Ε χουμε φθάσει σε ένα κομβικό σημείο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο διεθνούς συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες όλων των εθνών… Πρέπει να δεχθούμε μια νέα εποχή συμμετοχής βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και στο κοινό συμφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κερδίζοντας το χειροκρότημα του εκλεκτού ακροατηρίου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών.

Μετά το θεαματικό αυτό «άνοιγμα» όμως ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Αμερική δεν μπορεί να διορθώσει μόνη της όλα τα προβλήματα. «Οσοι συνήθισαν να κατακεραυνώνουν τις ΗΠΑ ότι ενεργούν μόνες τους στον κόσμο δεν μπορούν τώρα να κάθονται και να περιμένουν από τις ΗΠΑ να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου. Είναι πλέον ώρα για τον καθέναν από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Αφού σχολίασε με αρνητικό τρόπο τον «σχεδόν αντανακλαστικό αντιαμερικανισμό» που έχει επικρατήσει ανά την υφήλιο, παρέθεσε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς, εντός και εκτός ΗΠΑ, ενέργειές του: την απόφαση να απαγορευθούν τα βασανιστήρια κρατουμένων, τη δέσμευσή του για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τη σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Προειδοποίησε ρητώς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ότι «θα κριθούν υπόλογες για τυχόν πυρηνικές βλέψεις τους που θα απειλήσουν με αποσταθεροποίηση την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας πάντως αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κεντρικό ζήτημα της διήμερης, κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που ξεκινά σήμερα στο Πίτσμπουργκ.

Τόνισε ότι η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος «πρέπει να γίνει με τρόπο ισορροπημένο και όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικό». Μια φράση-«κλειδί», που προοιωνίζεται νέα σύγκρουση με τους ευρωπαίους, ιδίως, συνομιλητές του στο G20, οι οποίοι απαιτούν την εφαρμογή νέου, σκληρότερου και «παρεμβατικού» κανονιστικού πλαισίου.

Τέλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της προηγούμενης ημέρας, όπου ο κινέζος ηγέτης Χου Ζιντάο εξέθεσε ουσιαστικά τις ΗΠΑ με τις σαφώς γενναιότερες «πράσινες» δεσμεύσεις του, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες «αργοπορούσαν» στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή πέρασαν οριστικά. Υποσχέθηκε ξανά να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μοιραστεί και με άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο την πράσινη τεχνολογία, χωρίς όμως να δεσμευθεί για το ύψος των περικοπών των αερίων του θερμοκηπίου.

ΧΟΥ ΖΙΝΤΑΟ
Θα ορθώσει τείχος ενάντια στον αμερικανικό προστατευτισμό

Μ ε ενισχυμένο κύρος παρέστη χθες στον ΟΗΕ ο Χου Ζιντάο, μία ημέρα μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή ομιλία του για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα στη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ ο πρόεδρος της Λαϊκής Κίνας θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που έχει η οικονομία της χώρας του με τους βασικούς «πελάτες» της.

Παρά τα ευχολόγια περί διεθνούς συνεργασίας για το κλίμα και την ασφάλεια, είναι βέβαιο ότι τα νέα μέτρα προστατευτισμού που έλαβε πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα εις βάρος των κινεζικών βιομηχανιών ελαστικών έχουν ενοχλήσει τους Κινέζους.

Ο Χου δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες «επιθετικές» δηλώσεις εναντίον του δολαρίου, ίσως και απειλώντας εμμέσως ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των ΗΠΑ αγοράζοντας αμέτρητα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Η Κίνα πιέζεται από τους Αμερικανούς και από δυτικά κράτη-εισαγωγείς των προϊόντων της να «επανισορροπήσει» την οικονομία της, αυξάνοντας την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση και επιτρέποντας αύξηση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου, του ευρώ και των άλλων νομισμάτων αναφοράς.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
«Δεν υπάρχει πολυπολικός κόσμος με ένα νόμισμα»

Κ αι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε χθες το Ιράν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μη συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του, το οποίο, όπως είπε, έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

« Θέλω να πω στους ιρανούς ηγέτες ότι αν επαναπαυθούν στην παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας για να συνεχίσουν το στρατιωτικό πυρηνικό τους πρόγραμμακάνουν τραγικό λάθος» τόνισε.

Την 1η Οκτωβρίου η Γαλλία θα πάρει μέρος μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τη Γερμανία, σε συνάντηση με ιρανούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο κατά τους Ιρανούς έχει αποκλειστικώς ειρηνικούς σκοπούς.

Ο κ. Σαρκοζί σημείωσε επιπλέον ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ περίπλοκος για να εξαρτάται από ένα οικονομικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ένα νόμισμα. «Δεν γίνεται να έχουμε έναν πολυπολικό κόσμο και ένα μόνο νόμισμα» υπογράμμισε, χωρίς πάντως να αναφέρει αυτό που όλοι οι ακροατές του κατάλαβαν: το δολάριο.

ΙΝΑΣΙΟ ΛΟΥΛΑ
«Οι ελεύθερες αγορές λειτουργούν ανεξέλεγκτα»

Τ ην άποψή του ότι οι ηγέτες όλου του κόσμου δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν αλλά να συνεχίσουν τη μάχη τους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τα σημάδια βελτίωσης, εξέφρασε χθες ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε τις «ανεξέλεγκτες ελεύθερες αγορές» και τα «οικονομικά δόγματα» για την παγκόσμια κρίση και τόνισε ότι η Βραζιλία μόλις άρχισε να εξέρχεται από την ύφεση. «Ενας τρόπος σκέψης και δράσης χωρίς λογική, που κυριαρχούσε για δεκαετίες στον κόσμο, απεδείχθη χρεοκοπημένος» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης κάλεσε τις πλούσιες χώρες να θέσουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Δεν είναι δίκαιο το τίμημα της κερδοσκοπίας να το καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε.

Τέλος, εισέπραξε ένα θερμό χειροκρότημα όταν απαίτησε να επιστρέψει στην εξουσία της Ονδούρας ο ανατραπείς με πραξικόπημα πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια.