Καθυστερημένη συγγνώμη σε έναν σπουδαίο άνθρωπο

Κατόπιν μαζικού αιτήματος ο Γκόρντον Μπράουν αποκατέστησε τον (ομοφυλόφιλο) επιστήμονα Αλαν Τούρινγκ

ΛΟΝΔΙΝΟ Συγγνώμη ζήτησε, κατόπιν μαζικού αιτήματος βρετανών πολιτών, το οποίο υπεγράφη από περισσότερα από 30.000 άτομα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν για τον τρόπο με τον οποίο η Γηραιά Αλβιών είχε συμπεριφερθεί στον ΑλανΤούρινγκ. O διάσημος επιστήμονας αυτοκτόνησε το 1954, αφού προηγουμένως καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, και μάλιστα υπέστη χημικό ευνουχισμό.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τούρινγκ, κορυφαίος μαθηματικός, είχε καταφέρει να σπάσει τον περιβόητο ναζιστικό κώδικα «Αίνιγμα», τον οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ θεωρούσε αδιάρρηκτο. « Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτή την εκπληκτική συνεισφοράη ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ διαφορετική» δήλωσε ο κ. Μπράουν.

Παρά τα πολυάριθμα επιστημονικά του επιτεύγματα όμως, μόλις πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου καταδικάστηκε για «κατάφωρη απρέπεια», του στέρησαν τη δυνατότητα να εργάζεται για το Δημόσιο, αναγκάστηκε να διακόψει το έργο του και τελικώς, ψυχικό ράκος από την άδικη διαπόμπευση, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Εκτός από το σπάσιμο του ναζιστικό κώδικα, ο Τούρινγκ είχε σημαντική συνεισφορά στους ανερχόμενους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης. Γι΄ αυτό και θεωρείται πρωτοπόρος των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Το μέγεθος της ευγνωμοσύνης που οφείλουμε στον Τούρινγκ καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό το γεγονός ότι του συμπεριφέρθηκαν τόσο απάνθρωπα. Αν και αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία της εποχής και δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, η αντιμετώπισή του ήταν εντελώς άδικη και είμαι χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να πω πόσο βαθιά λυπούμαι εγώ και όλοι μας γι΄ αυτό που του συνέβη» είπε επίσης ο κ. Μπράουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk