Η ΔΕΘ ΑΠΟ ΤΟ 1925 ΩΣ ΤΟ 2009

74η ΔΕΘ – Η ιστορία της ελληνικής οικονομίας

Oγδόντα τρία ολόκληρα χρόνια ζωής μετράει πλέον η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ολα ξεκίνησαν το 1925, όταν ο αείμνηστος πολιτικός, συγγραφέας και επιστήμων Νικόλαος Γερμανός κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Εκθεση στη συμπρωτεύουσα. Η πρωτοβουλία του βρήκε ένθερμους υποστηρικτές στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, όμως προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τους βιομηχάνους του Νότου. Ο Γερμανός, έχοντας συσπειρώσει ένα ισχυρό λόμπι παραγόντων γύρω του και με τη βοήθεια του στρατηγού Αλέξανδρου Οθωναίου , έπεισε την κυβέρνηση της εποχής, η οποία διά του υπουργού Οικονομικών Κ.

Oγδόντα τρία ολόκληρα χρόνια ζωής μετράει πλέον η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ολα ξεκίνησαν το 1925, όταν ο αείμνηστος πολιτικός, συγγραφέας και επιστήμων Νικόλαος Γερμανός κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Εκθεση στη συμπρωτεύουσα. Η πρωτοβουλία του βρήκε ένθερμους υποστηρικτές στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, όμως προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τους βιομηχάνους του Νότου.

Ο Γερμανός, έχοντας συσπειρώσει ένα ισχυρό λόμπι παραγόντων γύρω του και με τη βοήθεια του στρατηγού Αλέξανδρου Οθωναίου , έπεισε την κυβέρνηση της εποχής, η οποία διά του υπουργού Οικονομικών Κ. Σπυρίδη ενέκρινε το αίτημά του για τη διοργάνωση της πρώτης ΔΕΘ. Παράλληλα ο Οθωναίος μεσολάβησε στο ΓΕΣ για την παραχώρηση χώρου από το Γ΄ Σώμα Στρατού για τη στέγαση της Εκθεσης.

Οπερ και εγένετο. Στις 3 Οκτωβρίου 1926 600 εκθέτες, εκ των οποίων οι 300 από το εξωτερικό, παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε 150.000 επισκέπτες. Μάλιστα τότε κατεγράφησαν και οι πρώτες επίσημες κρατικές συμμετοχές: της ΕΣΣΔ και της Ουγγαρίας. Δύο χρόνια αργότερα, στην 3η ΔΕΘ, δόθηκε και το πρώτο πρωθυπουργικό «παρών» από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ την ίδια χρονιά ο Χρίστος Τσιγγιρίδης εγκαθιστούσε στον χώρο της ΔΕΘ το πρώτο ραδιόφωνο στην ιστορία των Βαλκανίων. Την επόμενη χρονιά, το 1929, η ΔΕΘ εισήλθε στο κλαμπ της UFΙ, της Ενωσης Διεθνών Εκθέσεων.

Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ΔΕΘ είχε φθάσει έναν δυσθεώρητο αριθμό επισκεπτών, ο οποίος προσέγγιζε τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα, κάτι που θεωρείται άθλος, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες της εποχής. Ωστόσο ο πόλεμος ενέσκηψε προτού προλάβουν ακόμη οι εκθέτες να μαζέψουν τα πράγματά τους και οι εκθέσεις σταμάτησαν καθ΄ όλη τη δεκαετία του 1940. Μάλιστα οι Γερμανοί φρόντισαν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ κατά την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΘ επέστρεψε στο αντικείμενό της το 1951, με τη 16η διοργάνωση που σηματοδότησε και την απαρχή της ανασυγκρότησης της χώρας. Με την πάροδο των χρόνων η ΔΕΘ μεγάλωνε, τα δε περίπτερα των υπερδυνάμεων της εποχής πλειοδοτούσαν σε μεγαλοπρέπεια. Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τον «γύψο» των συνταγματαρχών η Εκθεση έγινε ΔΕΘ ΑΕ- ΗΕLΕΧΡΟ και κατέστη η πρώτη δημόσια επιχείρηση που μετατράπηκε σε ΑΕ το 1977, πολλά χρόνια πριν από την εποχή των αποκρατικοποιήσεων. Ο λόγος ήταν ότι εκτός από τη Γενική Εκθεση διοργάνωνε και σειρά κλαδικών εκθέσεων, παράδοση η οποία συνεχίζεται με επιτυχία ως τις ημέρες μας. Εκτοτε, παρά τις όποιες αντιξοότητες, παραμένει προσηλωμένη στο όραμα του Νικολάου Γερμανού, έχοντας καταστεί γέφυρα φιλίας των λαών και ίσως ο ρεαλιστικότερος καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας.

Τιμώμενη χώρα η Ινδία
Τιμώμενη χώρα στην εφετινή ΔΕΘ είναι η Ινδία, μια χώρα την οποία αρκετοί θεωρούν αναδυόμενη οικονομική υπερδύναμη. Οι σχετικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη ΗΕLΕΧΡΟ έχουν περισσότερο πολιτιστικό και λιγότερο οικονομικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «η ινδική συμμετοχή θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική και χορό», ενώ «ταυτόχροναδιακεκριμένοι ινδοί ομιλητές θα συμμετάσχουν στο ΤΙF Βusiness Forum και θα αναπτύξουν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος,με έμφαση στους επί μέρους τομείς ανάπτυξης της χώρας τους».

Βασικό κομμάτι των εκδηλώσεων για την Ινδία είναι το αφιέρωμα στον ινδικό κινηματογράφο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον και θα διαρκέσει από τις 6 ως τις 12 του μηνός, με δύο προβολές ημερησίως. Παράλληλα στο ξενοδοχείο Νικόπολις θα λάβει χώρα εβδομάδα ινδικής κουζίνας. Επίσης στους χώρους της ΔΕΘ έχει προγραμματιστεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με πολλά χορευτικά σχήματα από την Ινδία, ενώ στο Περίπτερο 12 θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου με θέμα «Νew Ιndia».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk