Κατά 6% αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματοβιοτεχνών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ το 25% των ασφαλισμένων στο Ταμείο αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Στο διάστημα των τελευταίων έξι χρόνων η συνολική αύξηση ανέρχεται στε 70%. Οπως καταγγέλλει η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφίαν να προτείνει στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πετραλιά αυξήσεις εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου κατά 6%, δηλαδή τέσσερις φόρες πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό. Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για «αλόγιστες αυξήσεις των εισφορών» που «μεγαλώνουν τα αδιέξοδα του οργανισμού» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι«δίνουν μια πολύ μικρή πρόσκαιρη ανάσα στο έλλειμμα, αλλά υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του στο μέλλον».

Μάλιστα η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «οι μικροί επιχειρηματίες της χώρας βιώνουν τον εφιάλτη της οικονομικής και παγκόσμιας κρίσης,με 130.000 μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν εισοδήματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας » και ως εκ τούτου«αυξήσεις της τάξεως του 6% είναι τουλάχιστον προκλητικές», αφού«σήμερα κάθε ευρώ που φεύγει από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με υπερβολικές εισφορές, φόρους και αυξήσεις στα τιμολόγια του ευρύτερου δημόσιου τομέα πλήττει ευρέως την κατανάλωση και τους τζίρους των μικρών επιχειρήσεων».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο ασφαλισμένων του οργανισμού είναι το γεγονός ότι το 25% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, «υποθηκεύοντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του δικαιώματα». Μάλιστα η τριτοβάθμια οργάνωση των επαγγελματοβιοτεχνών υπενθυμίζει ότι αναλογιστική μελέτη του Μαρτίου του 2008 που διενήργησε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συμπεραίνει πως «η ουσιαστική κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος δεν δύναται να επιτευχθεί με αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών λόγω του μεγάλου ύψους του, και αναδεικνύεται μέσω του αναλογιστικού ισοζυγίου η αναγκαιότητα χρηματοδότησης του οργανισμού».

Είναι προφανές ότι- ο ΟΑΕΕ είναι ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό ασφαλιστικός οργανισμός- με την απόφασή του «επιλέγει λάθος δρόμο, με το να προτείνει την εύκολη λύση των αυξήσεων των εισφορών. Η επεξεργασία νέων προτάσεων και ουσιαστικών λύσεων πρέπει να είναι το μέλημά τους και η εξεύρεση νέων πόρων που θα δίνουν προοπτική και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, που εντέλει ούτε αυτό επιτυγχάνεται».