O Τζόζεφ Πούλιτζερ δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημοσιογράφος και εκδότης. Είχε όραμα και για τη δημοσιογραφία και για τον γραπτό λόγο γενικώς. Η συμβολή του στον αγώνα κατά του «κιτρινισμού» υπήρξε ανεκτίμητη. Ιστορική παραμένει η σύγκρουσή του με τον «βασιλιά» του «κίτρινου Τύπου»Γουίλιαμ Χιρστ. Αυτό που έμεινε από τον τελευταίο ήταν το κιτς ανάκτορό του στην Καλιφόρνια και η εικόνα που έχουν όσοι είδαν τον «Πολίτη Κέιν» τουΟρσον Γουέλς.

Ο Πούλιτζερ όμως θέσπισε τα σημαντικότερα βραβεία δημοσιογραφίας που γνωρίζουμε. Από το σεβαστό ποσό που άφησε πεθαίνοντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης δημιουργήθηκε το 1912, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, η περίφημη Σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα χρήματα χρησιμοποιούνται για τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία αποτελούν μέγα γεγονός για τον δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό κόσμο της χώρας.

Τα εφετινά Πούλιτζερ δημοσιογραφίας που ανακοινώθηκαν προχθές φέρουν τη ναυαρχίδα του αμερικανικού Τύπου, τους «Νew Υork Τimes», στην πρώτη θέση. Πέντε βραβεία απονεμήθηκαν σε δημοσιογράφους της «γκρίζας κυρίας», όπως χαρακτηριζόταν επί χρόνια η κορυφαία εφημερίδα. Τα υπόλοιπα δόθηκαν σε δημοσιογράφους της «Washington Ρost», της «Μiami Ηerald», των «Los Αngeles Τimes», της «Detroit Free Ρress», του «Las Vegas Sun», των «St Ρetersburg Τimes», της «Ρost Star» και της «San Diego UnionΤribune», ενώ ο διευθυντής του περιοδικού «Νewsweek»Τζον Μίτσαμ κέρδισε Πούλιτζερ για τη βιογραφία του αμερικανού προέδρουΑντριου Τζάκσον (1829-1837). Ο ανταγωνισμός ήταν, όπως κάθε χρόνο, σκληρός, εφέτος όμως τα βραβεία αποκτούν πρόσθετη σημασία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό Τύπο, καθώς κλονίζονται μεγαθήρια όπως ο όμιλος στον οποίο ανήκουν δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, η «Chicago Τribune» και οι «Los Αngeles Τimes».

Ο δημοσιογράφος των «Νew Υork Τimes» Χόλαντ Κότερ κέρδισε το εφετινό Πούλιτζερ στην κατηγορία της Κριτικής

Στις τέχνες και στα γράμματα οι συγγραφείς που βραβεύθηκαν δεν είναι γνωστοί στη χώρα μας. ΗΕλίζαμπεθ Στράουτ, η οποία πήρε βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Οlive Κitteridge», είναι θαυμάσια πεζογράφος, όπως πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική συγγραφέας είναι ηΛιν Νότατζπου κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο για το έργο της «Ruined». Αγνωστοι στη χώρα μας είναι επίσης οι βραβευθέντες για την ιστορία, τη βιογραφία και τη μη μυθοπλαστική πρόζα. Γνωστός αλλά μόνο σε μικρή μερίδα μυημένων είναι ο εξαίρετος ποιητήςΓ. Σ. Μέργουινπου τιμήθηκε για το βιβλίο του «Τhe Shadow of Sirius», ενώ το βραβείο μουσικής δόθηκε στονΣτιβ Ράιχγια το έργο «Double Sextet». Από τα εφετινά παράδοξα είναι ότι ένας από τους βραβευθέντες είχε απολυθεί από τη δουλειά του στις αρχές της χρονιάς. «Ο σκύλος ακόμη γαβγίζει,ο φύλακαςσκύλος ακόμη δαγκώνει»δήλωσε οΖιγκ Γκίσλερ, υπεύθυνος των βραβείων. Και πρόσθεσε:

«Ποιος θα το έκανε κάθε ημέρα συνεχώς αν δεν είχαμε εφημερίδες;».