Η… ηλεκτρική εκκένωση εμφανίζεται, όλο και πιο έντονα, ως «αποτελεσματικό» όπλο στα χέρια της Αστυνομίας διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Τα όπλα αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσοκ (taser) γίνονται «μόδα» στον αστυνομικό εξοπλισμό, την ίδια ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στη χρήση τους διότι θεωρούν ότι είναι βασανιστήριο και έχουν συνδεθεί με δεκάδες θανάτους. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους όπλα και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο (30.10.08) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέσης κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Απαγόρευση χρήσης όπλων αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ από τα Σώματα Ασφαλείας».

Ο κ. Κοροβέσης σημειώνει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από εκθέσεις και συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου από τον Ιούνιο του 2001 περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή επλήγησαν με όπλα Τaser Μ-26 και Τaser Χ26: υπήρξε εκτεταμένη καταχρηστική χρήση τέιζερ από αστυνομικούς, ακόμη και εναντίον παιδιών, ενώ αναφέρει ότι « δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ανεξάρτητη,σοβαρή και αμερόληπτη μελέτη για τα αποτελέσματα από τη χρήση τέιζερ πάνω στους ανθρώπους, η δε υιοθέτησή τους από τα Σώματα Ασφαλείας διάφορων χωρών στηρίχθηκε απλώς στις διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών. Η χρήση τους ισοδυναμεί με απάνθρωπο βασανιστήριο, αφού προκαλούν ηλεκτροσόκ με παροχή ηλεκτρισμού 50.000

βολτ στο σώμα».

O πρώην υφυπουργός κ. Π.Χηνοφώτης τον περασμένο Νοέμβριο, απαντώντας σε ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κοροβέσης, σημείωσε ότι κατά τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας και εξοπλισμού για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 μεταξύ άλλων «συμπεριελήφθη και η προμήθεια μικρού αριθμού πιστολιών τύπου Τaser Μ26» . Οπως αναφερόταν στην απάντησή του, με την παραλαβή τους τα όπλα αυτά «κατανεμήθηκαν καταλλήλως,προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό απαιτηθεί,από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προς τούτο προσωπικό».

Μάλιστα σημειωνόταν ότι η χρήση αυτού του όπλου είναι ευρεία από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης «και φέρεται ακόμη και από τους εκτελούντες πεζή ή εποχούμενη περιπολία και για φύλαξη αστυνομικών υπηρεσιών. Επίσης δύνανται να χρησιμοποιηθούν και σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως αεροπειρατείες, ομηρείες κτλ.».

Ο ρυθμός προμήθειάς τους για τη χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει αυξηθεί πολύ και αποτελούν τμήμα του εξοπλισμού που χορηγείται στις αστυνομικές δυνάμεις πολλών κρατών-μελών της ΕΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά 10.000 επιπλέον όπλων ακινητοποίησης ύστερα από δοκιμές ενός έτους σε δέκα αστυνομικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι αντιδράσεις πληθαίνουν, καθώς προβάλλονται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση απ΄ ό,τι τα πυροβόλα όπλα, ωστόσο, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, στην πράξη συχνά χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου ποτέ δεν θα ήταν δικαιολογημένη η χρήση πυροβόλων όπλων ή ακόμη και κλομπ.

Το τραγικό προηγούμενο
Τον Οκτώβριο του 2007 είχε κάνει τον γύρω του κόσμου η είδηση για τον θάνατο ενός πολωνού εργάτη στον Καναδά που συνδέθηκε με τη χρήση από αστυνομικό όπλου τέιζερ μετά τη σύλληψή του. Ο 40χρονος Ρόμπερτ Τζιεκάνσκι έφθασε στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ του Καναδά στις 14 Οκτωβρίου 2007. Επειδή δεν μιλούσε αγγλικά και καθυστέρησε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν βρήκε να τον περιμένει η μητέρα του. Η ανασφάλεια τον κυρίευσε, άρχισε να ιδρώνει, στη συνέχεια έπαθε κάποιο είδος αμόκ και πετούσε διάφορα πράγματα που έβρισκε μπροστά του. Αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και έριξαν εναντίον του βολές με όπλο τέιζερ. Ο πολωνός μετανάστης λίγα λεπτά αργότερα πέθανε.