ΤΟΚΙΟ Με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο βαριά άρρωστο, τον διάδοχο του θρόνου χωρίς γιο, τη δημοτικότητα του συντηρητικού πρωθυπουργού Τάρο Ασο στο ναδίρ και την οικονομική ύφεση, η Ιαπωνία διανύει έναν «βαρύ» χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, ο 75χρονος αυτοκράτορας πάσχει από άγχος και εσωτερική αιμορραγία στομάχου και εντέρου, ενώ λαμβάνει ακόμη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο στον προστάτη που τον ταλαιπώρησε το 2003. Ο Ιχίρο Καναζάουα, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που έχει αναλάβει τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ανακοίνωσε προσφάτως ότι «η Αυτού Μεγαλειότης υποφέρει από ψυχική αγωνία». Οπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κυριότερος λόγος της επιβαρημένης υγείας του αυτοκράτορα είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Παλατιού και του γιου του και διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Ναρουχίτο.

Επειτα από μακρά θεραπεία γονιμότητας η σύζυγος του πρίγκιπα, Μασάκο, γέννησε την πριγκίπισσα Αϊκο, που ως κορίτσι δεν έχει δικαίωμα διαδοχής στον Θρόνο των Χρυσανθέμων. Αυτό προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του πρίγκιπα Ναρουχίτο και του αυτοκράτορα, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον γιο του για τα προβλήματα στη διαιώνιση της βασιλικής οικογένειας.

Αν και προσωρινή εκτόνωση της έντασης στο ζήτημα διαδοχής επήλθε με τη γέννηση του πολυπόθητου διαδόχου από την πριγκίπισσα Κίκο – σύζυγο του μικρότερου γιου του αυτοκράτορα, πρίγκιπα Ακισίνο – τα προβλήματα στην αυτοκρατορική οικογένεια δεν σταματούν. Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο κατηγορεί την Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου για τον νευρικό κλονισμό που υπέστη η σύζυγός του το 2004. Η πριγκίπισσα Μασάκο, απόφοιτος του Χάρβαρντ και διπλωμάτις, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την καριέρα της και να συμβιβαστεί σε μια ζωή υπό τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει το πρωτόκολλο. Εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα είναι «βαθιά πληγωμένοι» που ο πρίγκιπας κατηγορεί την αυτοκρατορική οικογένεια για την ψυχική κατάσταση της συζύγου του.

Καθώς η οικονομική κρίση ταλανίζει και την Ιαπωνία, οι συντηρητικοί κύκλοι της χώρας ανησυχούν μήπως το ζήτημα της αυτοκρατορικής διαδοχής και τα προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος οδηγήσουν σε μια γενικότερη απαξίωση των θεσμών. Παρ΄ ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης της παραπαίουσας ιαπωνικής οικονομίας, το κλίμα για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει αρνητικό.