Ψηφοθηρικές και παραπλανητικές τακτικές καταλογίζει το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαρροές περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες.

Επίσημες εξαγγελίες δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κ. Μεϊμαράκη στο προσεχές διάστημα και εν όψει ενός τέτοιου ενδεχομένου, η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές κκ. Μ. Καρχιμάκης, Β. Οικονόμου και Αλ.Αθανασιάδης κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Βάσει στοιχείων που παρατίθενται στην ερώτηση προς τον κ. Μεϊμαράκη, σε περίπτωση εφαρμογής 9μηνης θητείας το 2009, το έλλειμμα του Στρατού σε ανθρώπινο δυναμικό θα έφτανε τα 40.189 άτομα (38,82% του δυναμικού). Οπως επισημαίνεται δε, τη στιγμή που φημολογείται η μείωση της θητείας, η εγκεκριμένη οροφή του στρατού ανέρχεται σε 103.500 άτομα, με αύξηση κατά 10.000 σε σχέση με το 2008.

Επιπλέον, ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών έχει μειωθεί κατά 4.000 λόγω παραιτήσεων, η δύναμη των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας ανέρχεται μόλις σε 182 άτομα και όχι 3.300 που είχαν υπολογιστεί αρχικώς και οι στρατεύσιμοι είναι λιγότεροι κατά 572 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

« Η μείωση της θητείας πρέπει να γίνει και θα γίνει » επισημαίνεται στην ερώτηση του ΠαΣοΚ, όμως τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει σχέδιο και προγραμματισμός, ριζική αλλαγή της δομής των ενόπλων δυνάμεων, μείωση των μονάδων που δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση της απειλής ή των κινδύνων, αλλαγή στην εκπαίδευση, αξιοκρατία και αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών.