Η συζήτηση για ισότητα των δύο πλευρών στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αφορά την πολιτική ισότητα και όχι την αριθμητική υπενθυμίζει στον Τουρκοκύπριο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Δ.Χριστόφιας. Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος αντεπιτίθεται στην κριτική που δέχεται από κόμματα της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την τουρκική ηγεσία να κατανοήσουν ότι στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού γίνεται συζήτηση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, «που δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, αλλά διατάξεις στο σύνταγμα και τους νόμους που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στη μεγαλύτερη κοινότητα να επιβάλλει τη θέλησή της στη μικρότερη».

«Αυτό εξηγώ στον κύριο Ταλάτ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι επειδή βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών βάζει μαξιμαλιστικές θέσεις και στην πορεία με μια ολοκληρωμένη εικόνα θα γίνουν μετακινήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσουμε να βρούμε την κοινή κυπριακή γλώσσα να φθάσουμε σε λύση», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως έχει αλλάξει απόλυτα το κλίμα υπέρ της Κύπρου σε ότι αφορά το διεθνή παράγοντα.

«Σήμερα ενοχλείται από κάποιους η Τουρκία. Δεν βρίσκεται ούτε ένα, ούτε δύο βήματα μπροστά αλλά εμείς είμαστε μπροστά και πρέπει να πιεστεί για να γίνει πιο διαλλακτική και να κατανοήσει ότι οι Κύπριοι είναι οι νοικοκύρηδες και εντέλλονται να λύσουν το κυπριακό χωρίς συνταγές από την Τουρκία είτε από αλλού», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη στάση ξένων χωρών έχει αλλάξει άρδην και ριζικά, αναφέροντας ότι από τα περίπου 19 ταξίδια που έκανε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, γνωρίζει, νιώθει και βλέπει πώς τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι, ασκώντας και κριτική στην Τουρκία.

Εξ άλλου, ο κ. Χριστόφιας άσκησε για πρώτη φορά οξεία κριτική για τα κόμματα της συμπολίτευσης, λέγοντας ότι «αρχηγοί ή πολιτικοί παράγοντες συμπολιτευόμενων κομμάτων κάποτε ξεπερνούν τα όρια της δεοντολογίας με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση».

«Σε κάνουν να διερωτάσαι αν είναι συμπολίτευση ή όχι. Οταν ηγέτης κόμματος της συμπολίτευσης παίρνει κατ’ εξακολούθηση θέση κριτικής στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τότε διερωτάται κανείς γιατί και πώς στηρίζει την κυβέρνηση. Οταν ρωτούμε γιατί δεν φεύγουν, μας απαντούν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουν απλώς διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι στωϊκά παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει, μελετά και δέχεται αυτή την κριτική χωρίς να σημαίνει ότι την αποδέχεται.

Κριτική από ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης άσκησε έντονη κριτική στον Κύπριο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας αλαζονικό τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε προοπτική ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αυτό που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι διαχειρίζονται το Κυπριακό είναι πως πέρα και πάνω από τις ιδεολογίες τους, είναι η ιδέα που λέγεται πατρίδα και ότι είναι πατρίδα που θα πονά από τη στάση τους.

Ο κ. Αναστασιάδης σχολίαζε δήλωση του κ. Χριστόφια ότι όσο και να πονά κάποιους, όσο θα είναι πρόεδρος δεν πρόκειται η Κύπρος να ενταχθεί στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, έναν από της πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν προς όφελος της πατρίδας θα πρέπει να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα πρέπει να το κάμουμε», είπε ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας σε συνέδριο της νεολαίας του Κόμματος «Πρωτοπορία».

Είπε επίσης ότι θα αποτελέσει αιτία ρήξης στις σχέσεις του ΔΗΣΥ με τον κ. Χριστόφια αν συνεχισθεί η κομματικοποίηση του κράτους ή η παραχάραξη της ιστορίας.