Δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών και των ετερόκλητων και αντικρουόμενων συμφερόντων παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής εν όψει των αποφάσεών του για τον ανασχηματισμό. Με βασική παραδοχή ότι οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης και θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το χρονικό σημείο των εκλογών, ο κ. Καραμανλής προσπαθεί με δυσκολία να συμπληρώσει το πολιτικό σταυρόλεξο. Ηδη η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων αυξάνει το άγχος και τον εκνευρισμό υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών και αρχίζουν να ακούγονται και τα πρώτα, έστω και παρασκηνιακά, επικριτικά σχόλια για παγίδευση του Πρωθυπουργού.

O υδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει τελικά ο κ. Καραμανλής. Ουδείς μπορεί- ακόμη και υπουργοί που συνομιλούν μαζί του- να προσδιορίσει με ευκρίνεια αν θα πρόκειται για έναν ριζικό ανασχηματισμό ή για συντηρητικές αλλαγές. Το μήνυμα όμως που εκπέμπεται από κορυφαία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού οικοδομήματος. Αυτοί οι πυλώνες, όπως διευκρινίζεται, είναι οι υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς και Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η νέα κυβέρνηση. «Δεν θα μπούμε στην ονοματολογία. Το ζήτημα είναι πολιτικό.Ως εκ τούτου δεν αλλάζει η αρχιτεκτονική του σχήματος» λένε χαρακτηριστικά.

Σ ύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τον στενό καραμανλικό πυρήνα, αν οι τρεις προαναφερόμενοι υπουργοί παραμείνουν στις θέσεις τους θα υπάρξουν οι εξής κινήσεις για να μεταδοθεί η εικόνα ότι άλλαξε κάτι στην κυβέρνηση: Θα γίνουν τρεις με τέσσερις εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών και παράλληλα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης πέντε-έξι υπουργοί.

Οσον αφορά τους υφυπουργούς, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι θα γίνει «μεγάλη σφαγή» και θα επιστρατευθούν νέα πρόσωπα με εμπειρία και συνεπή και συνετή κοινοβουλευτική και κομματική πορεία.

Η ανακοίνωση του νέου σχήματος δεν προβλέπεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πριν από τα Θεοφάνια, αν και υπάρχουν αντίθετες εισηγήσεις. «Πρέπει να τρέξουμε και να κερδίσουμε αυτές τις “νεκρές” ημέρες για να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί» είναι η άποψη την οποία συμμερίζεται μεγάλος αριθμός βουλευτών και υπουργών.

Και αυτό διότι, όπως λένε, η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων εντείνει το πρόβλημα, επιτείνει τη σύγχυση και επιδρά στην ενίσχυση της εσωστρέφειας. «Ο Καραμανλής έχει τους χρόνους του και δεν σύρεται από κανέναν» λέει υπουργός που συνομιλεί μαζί του.

Τ ο χρονικό σημείο ανακοίνωσης των αλλαγών στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τις αντίστοιχες κινήσεις του ΠαΣοΚ. Κυρίως εξαρτάται από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει την πρότασή του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία θα προσπαθήσει να επισκιάσει ο Πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό. Βεβαίως δεν μπορεί να περιμένει τις κινήσεις του ΠαΣοΚ, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες, δηλαδή αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσει το αίτημά της με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής ο ανασχηματισμός θα έχει ανακοινωθεί μεταξύ 10 και 12 Ιανουαρίου.