Εντάξει, τα πρόσωπα δεν είναι για λύπηση. Τα ποσά, όμως, είναι τόσο μεγάλα που εντυπωσιάζουν. Η έρευνα την οποία πραγματοποίησαν οι «Sunday Τimes» του Λονδίνου στα αρχεία με τα (δεδηλωμένα) περιουσιακά στοιχεία των βρετανών κροίσων που διατηρούν, αποκαλύπτει ότι οι 1.000 πλουσιότεροι κάτοικοι της Βρετανίας έχουν απολέσει εξαιτίας της κρίσης περισσότερο από το ήμισυ του πλούτου τους, ήγουν 200 δισ. στερλίνες! Συγκεκριμένα, η Πρωτοχρονιά του 2009 βρίσκει τους βρετανούς κροίσους κατά 212,8 δισ. στερλίνες «φτωχότερους» από όσο ήταν την Πρωτοχρονιά του 2008, όταν η φούσκα των δανεικών και των αγύριστων φούσκωνε με εικονικό χρήμα τα πορτοφόλια και με απατηλή περηφάνια τα στήθη των παρεπιδημούντων το Σίτι.
Ετσι, οι «1.000 υπερπλούσιοι» έχουν πλέον περιουσία μόνο 200 δισ. στερλινών, αφού η αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων τους, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις τους σε hedge funds, συρρικνώθηκε ως και κατά 90%. Και εδώ θα έπρεπε να σημειωθεί μια λεπτομέρεια που ξεφεύγει από τους «Sunday Τimes» (λόγω υπερβάλλουσας βρετανικότητας, ενδεχομένως…): η κάθετη πτώση της στερλίνας έναντι των άλλων νομισμάτων αναφοράς του πλανήτη και κυρίως έναντι του ευρώ! Βεβαίως οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν δραστηριοποιούνται μόνο στη Βρετανία ούτε εισπράττουν σε στερλίνες όλα όσα εισπράττουν. Το νόμισμα, όμως, με το οποίο γίνεται η αποτίμηση της περιουσίας τους είναι το βρετανικό και δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η πτώση του από τα 1,36 στα 1,02 ευρώ το τελευταίο 12μηνο!
Μεταξύ εκείνων που έχουν δει τις περιουσίες τους να σαρώνονται με απίστευτη ταχύτητα από την κρίση είναι ο ινδικής καταγωγής μεγιστάνας του χάλυβα Λακσμί Μιτάλ – πρόκειται άλλωστε για τον κορυφαίο στη λίστα των βρετανών κροίσων την τελευταία τετραετία. Η περιουσία του Μιτάλ συρρικνώθηκε από τις 27,7 στις 11 δισ. στερλίνες. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες θα πει κανείς. Αλλά ο Μιτάλ είναι ο «πολιτογραφημένος Βρετανός» με τη μεγαλύτερη χασούρα εξαιτίας της κρίσης. Βεβαίως και ο άλλος μεγιστάνας των μεταλλευμάτων, ο Ανίλ Αγκαρουάλ, είδε να φεύγουν μέσα από τα χέρια του 1,5 δισ. στερλίνες με αποτέλεσμα το μερίδιό του στη Vedanta Resources να περιορίζεται στις μόλις 1 δισ. στερλίνες.
Ενας επίσης πολιτογραφημένος Βρετανός που έπεσε θύμα της κρίσης είναι ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας σερ Στέλιος Χατζηιωάννου . Ο ιδρυτής της πολύ επιτυχημένης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet «έχασε» 312 εκατ. στερλίνες τη χρονιά που πέρασε και η περιουσία του συρρικνώθηκε από τα 812 εκατ. στο μισό δισ. στερλίνες. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Stelios, ο οποίος ζει κυρίως στο Μονακό, «δήλωσε ότι έχει ξεπληρώσει όλα τα δάνειά του νωρίτερα εφέτος και ως εκ τούτου η ύφεση θα έχει περιορισμένη μόνο επίδραση στον τρόπο ζωής του, παρά τις αρνητικές προοπτικές που έχει βραχυπρόθεσμα ο κλάδος της αεροπορικής βιομηχανίας».
O καθηγητής της Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αberystwyth της Ουαλλίας Γουίλιαμ Ρουμπινστάιν θεωρεί ότι «η απώλεια του πλούτου των πλέον ευκατάστατων βρετανών πολιτών ήταν τόσο μεγάλη και τόσο ξαφνική ώστε μπορεί να συγκριθεί με το σκάσιμο της φούσκας της South Sea Company το 1720». Ο καθηγητής θυμίζει ότι στις αρχές του 18ου αιώνα η άρχουσα τάξη και εν γένει οι πλέον ευκατάστατοι Βρετανοί, ακόμη και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, αγόραζαν μανιωδώς μετοχές της South Sea Company. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας, η οποία είχε εξασφαλίσει αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα στη Νότια Αμερική, δεκαπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα έτος και έφθασε στις 1.000 στερλίνες. Εξαιτίας, όμως, του…
insider trading και της μεγάλης διαφθοράς υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης, η φούσκα έσκασε. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες η τιμή της μετοχής κατέρρευσε στις 170 στερλίνες. Ο Γεώργιος Α΄ έχασε 56.000 στερλίνες, ποσόν που αντιστοιχεί σε 800 εκατ. «σημερινές» στερλίνες. Από σεβασμό, πιθανώς, οι «Sunday Τimes» δεν αναφέρονται στις απώλειες της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄- διότι δεν μπορεί να μένει αλώβητη από την κρίση η πλουσιότερη γυναίκα στη Βρετανία!