Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την εξής δήλωση για την κατάσταση στη Γάζα:

Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους. Συντασσόμαστε με την δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τραγικά αυτά γεγονότα.

Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη περιφερειακή ασφάλεια.

Η εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής, είναι μια εφιαλτική προοπτική που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. Η Διεθνής Κοινότητα έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

-Πρέπει να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της βίας.

-Πρέπει ταχύτατα να παρασχεθεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες
στη Γάζα.

-Πρέπει να γίνει εντονότερη η διπλωματική προσπάθεια ώστε να προστατευθεί και
να προχωρήσει ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό.

Χαιρετίζουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ελλάδα, που πάντα καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είναι έτοιμη να συμβάλλει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Είναι επίσης έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό.