Εσείς θα δίνατε 500 ευρώ για ένα λεύκωμα με φωτογραφίες; Το ερώτημα είναι βέβαια καθαρά ρητορικό, γιατί τουλάχιστον χίλια άτομα- τόσα όσο και το τιράζ του βιβλίου- θα βγάλουν χωρίς την παραμικρή τύψη από το πορτοφόλι τους το ποσό αυτό για να ξεφυλλίσουν, ως ιδιοκτήτες πλέον, το Τhe Godfather Family Αlbum – ναι, καλά καταλάβατε, απευθύνεται σε θιασώτες του περίφημου έργου του Κόπολα «Ο νονός»!- με ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του μυθικού αμερικανού φωτογράφου Στηβ Σαπίρο, που κυκλοφορεί από τον γερμανικό οίκο Τaschen. Από το ίδιο εκδοτικό κυκλοφόρησε το φθινόπωρο ένα πολυτελές, βαρύ λεύκωμα 670 σελίδων με τίτλο Circus 1870-1950. Αυτό είναι αρκετά πιο «οικονομικό»- κοστίζει μόνο 150 ευρώ, σε αντίθεση με το Wool, ένα βιβλίο πάνω στη δημιουργία του νεοϋορκέζου εικαστικού Κρίστοφερ Γουλ που για να το αποκτήσετε θα πρέπει να γίνετε κατά 800 ευρώ φτωχότεροι. Τόσο άλλωστε κοστίζει και το λεύκωμα της Ναόμι Χάρις Αmerica Swings, μια ελαφρώς εμετική σπουδή πάνω στις σεξουαλικές προτιμήσεις και συμπεριφορές της αμερικανικής επαρχίας. Εκτός από τα δύο παραπάνω, σε περιορισμένο τιράζ 200 υπογεγραμμένων αντιτύπων, κυκλοφορεί και το λεύκωμα Guts and Glory:Τhe Golden Αge of Αmerican Football (Το θάρρος και η δόξα:Η χρυσή εποχή του αμερικανικού ποδοσφαίρου) του φωτογράφου Νηλ Λίφερ που κοστίζει κάτι παραπάνω:

900 ολόκληρα ευρώ! Αν πάλι νομίζετε πως το ποσό αυτό σας προσβάλλει, δεν έχετε παρά να βγάλετε από το πορτοφόλι σας 3.500 ευρώ για να εξασφαλίσετε το λεύκωμα Κoons, μια αναδρομή στη δουλειά του διάσημου (και αρκετά αμφιλεγόμενου) εικαστικού Τζεφ Κουνς που κάνει εδώ και χρόνια διεθνή καριέρα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Αmerica Swings»

Εξίσου ενδιαφέρον με τα παραπάνω είναι και το Βιβλίο της Ολγας της Μπετίνα Ρεμς, με 154 φωτογραφίες της νεαρής ρωσίδας καλλονής Ολγας Ροντιόνοβα σε ημίγυμνες και γυμνές πόζες: ρεμβάζοντας στο λουτρό της, πασαλειμμένη αλεύρι, τριγυρισμένη από ομήγυρη ανδρών και γυναικών. Η έκδοση που κοστίζει 500 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από τον ζάπλουτο σύζυγο της Ολγας, που νιώθει υπερήφανος να επιδεικνύει το απόκτημά του στους εξίσου πλούσιους Ρώσους ή Ιταλούς που αγοράζουν το λεύκωμα για να μυηθούν στη γοητεία της. Το cult όμως αυτό λεύκωμα, όπως και όλα τα παρόμοια, έχει πολυσυλλεκτικό κοινό: διασημότητες και μοντέλα, αστέρες της ποπ και αρχιτέκτονες, διακοσμητές και σχεδιαστές μόδας ψάχνουν δώρα κύρους με τα οποία θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν φίλους και γνωστούς στις εφετινές εορτές. Αλλά εκτός από τους νεόπλουτους υπάρχουν και αρκετοί που βλέπουν

1,2 Η ρωσίδα καλλονή Ολγα Ροντιόνοβα φωτογραφημένη από την Μπετίνα Ρεμς – Το εξώφυλλο του βιβλίου «The Βook of Οlga»

την αγορά ενός τέτοιου βιβλίου ως επένδυση. Οπως για παράδειγμα το τεραστίων διαστάσεων λεύκωμα Σούμο του Χέλμουτ Νιούτον, του οποίου το καθένα από τα 10.000 αντίτυπα, πριν από εννέα χρόνια που κυκλοφόρησε, κόστιζε 1.500 ευρώ. Σήμερα οι συλλέκτες δίνουν μέχρι και 7.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν ένα αντίτυπό του. Ενας ακόμη οίκος που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους εκδόσεις είναι ο Κraken Οpus του Λονδίνου που πολλά από τα βιβλία του, τα οποία αποτελούν ιδανικά χριστουγεννιάτικα δώρα, ξεπερνούν τα 25 κιλά(!) και κοστίζουν πάνω από 2.000 ευρώ. Ενώ ο επίσης βρετανικός οίκος Gloria ξεπερνά στις διαστάσεις ακόμη και τον Κraken Οpus. Τo 756σέλιδο λεύκωμά του Νέα Υόρκη, με 1.200 ενσταντανέ διάσημων φωτογράφων, κοστίζει 10.000 ευρώ και προσφέρεται σε συσκευασία που- ως όφειλε- θυμίζει ουρανοξύστη!