ΛΟΝΔΙΝΟ.

Ενας καθηγητής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Τζος Σίλβερ, έχει θέσει ως στόχο να κάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία όλους τους κατοίκους των φτωχών χωρών του πλανήτη να βλέπουν καθαρά! Το όραμα του καθηγητή βασίζεται σε μια εφεύρεσή του: ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως που χάρη στην ειδική κατασκευή του ρυθμίζεται από τον ίδιο τον χρήστη ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος οράσεως που έχει, καταργώντας έτσι την ανάγκη για επίσκεψη σε οφθαλμίατρο ή οπτικό- κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί πολυτέλεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σκοπός του Σίλβερ είναι, όπως αναφέρει ο ίδιος σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», να διαθέσει τέτοια ζεύγη γυαλιών σε 1 δισ. φτωχούς ως το 2020. Περί τα 30.000 ζευγάρια έχουν ήδη διατεθεί σε 15 χώρες. Ο Σίλβερ και η ομάδα του σχεδιάζουν μέσα στο ερχόμενο έτος τη διενέργεια κλινικών δοκιμών των νέων γυαλιών στην Ινδία, όπου θα διατεθούν, όπως ελπίζουν, ένα εκατομμύριο ζεύγη. Απώτερος σκοπός είναι η διάθεση εκατό εκατομμυρίων ζευγαριών τον χρόνο με κόστος-στόχο της τάξεως του ενός δολαρίου (και χωρίς ο ίδιος ο Σίλβερ να αποκομίζει κανένα κέρδος).

Τι είδους γυαλιά είναι όμως αυτά που κάνουν για όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης; Η βασική αρχή στην οποία βασίστηκε ο καθηγητής για τη δημιουργία τους είναι ότι όσο πιο παχύς είναι ο φακός του γυαλιού τόσο πιο ισχυρός γίνεται. Μέσα στους σκληρούς πλαστικούς φακούς των γυαλιών που δημιούργησε ο Σίλβερ υπάρχουν δύο διαφανείς κυκλικοί ασκοί που περιέχουν υγρό. Οι μικροί αυτοί ασκοί είναι συνδεδεμένοι με μια σύριγγα προσδεδεμένη σε κάθε βραχίονα των γυαλιών. Ο χρήστης προσαρμόζει ειδικούς μετρητές στις σύριγγες ώστε να αυξομειώνει την ποσότητα του υγρού που βρίσκεται στη μεμβράνη. Με τον τρόπο αυτόν μεταβάλλεται και η οξύτητα του φακού ανάλογα με τις ανάγκες. Οταν ο χρήστης είναι ευχαριστημένος με την οξύτητα του κάθε φακού η μεμβράνη σφραγίζεται γυρνώντας μια μικρή βίδα και οι σύριγγες αφαιρούνται. Η φιλοσοφία είναι τόσο απλή ώστε η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι με μια μικρή καθοδήγηση ο καθένας είναι ικανός να γίνει… οπτικός του εαυτού του.

Αυτού του είδους τα προσαρμοζόμενα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου γυαλιά αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα οράσεως που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι οπτομέτρες αποτελούν σχεδόν άγνωστο είδος.