Πρώτα άκουσε τα κάλαντα από παιδιά που πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας είπε «τώρα πάω να πω εγώ τα κάλαντα και στον κ.Ταλάτ» και κατευθύνθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου χθες πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των δύο ηγετών. Θέμα της ατζέντας οι εξωτερικές σχέσεις, ένα σχετικά εύκολο θέμα, πλην όμως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας εξελίσσεται και αυτό σε δύσκολο, όπως το θέμα των εξουσιών, για το οποίο ακόμη να βρεθεί κοινή πρόταση. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπέβαλε προτάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα παραπέμπουν τη διαχείριση των εξωτερικών σχέσεων στα συνιστώντα κρατίδια και όχι στην ομόσπονδη κυβέρνηση, γεγονός που απερρίφθη πάραυτα από τον πρόεδρο Χριστόφια.

Παρών ήταν και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλ.Ντάουνερ.

Και ενώ η Ευρώπη θεωρεί το 2009 «έτος της Κύπρου και της λύσης» , ο πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Σχέδιο Αναν δεν είναι δεσμευτικό για καμία από τις δύο κοινότητες και ότι «δεν είναι αμαρτία να αξιοποιηθούν και από τις δύο κοινότητες θετικά στοιχεία του σχεδίου αυτού», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι οι προτάσεις στις απευθείας συνομιλίες είναι χειρότερες ακόμη και από αυτές που προέβλεπε το Σχέδιο Αναν.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση του προέδρου Χριστόφια από την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ηδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις εντός του ΑΚΕΛ και διαρρέουν τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων, που δεν είναι άλλοι από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ν.Κατσουρίδη , τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Αντ.Κυπριανού, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νεοκ.Συλικιώτη ή ακόμη τον κ. Ι.Κολοκασίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.