Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαπενταετίας φαίνεται να διέρχεται η οικοδομή, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς το 2008 σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 50%, ενώ συνολικά η αγορά παρουσιάζει «καθίζηση» κατά 30%. Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι κατασκευαστών, ιδιοκτητών ακινήτων και συμβολαιογράφων έγιναν αναφορές στο 2009 και οι προβλέψεις από το σύνολο των εκπροσώπων της αγοράς είναι δυσοίωνες, καθώς κάνουν λόγο για « συνέχιση της επενδυτικής άπνοιας λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων να αγοράσουν ακίνητο ». Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ίδιους, κυρίως στην ιδιαίτερα αρνητική ψυχολογία που διακατέχει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές λόγω της οικονομικής κατάστασης όπου βρίσκονται. Ηδη οι τιμές έχουν αρχίσει να «σπάνε», καθώς σε αρκετές περιοχές οι μειώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 20%, ενώ οι κατασκευαστές προχωρούν σε προσφορές, όπως δωρεάν πάρκινγκ, αποθήκες κτλ., προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών- Πειραιώς κ. Ν.Στασινόπουλο, τα συμβόλαια αγοράς για κάθε είδους ακίνητο (νεόκτιστα και παλαιά) έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό περίπου 30%. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων κ. Δ.Καψιμάλης ανέφερε ότι μαζί με τις εταιρείες του κλάδου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την ύφεση στην οικοδομή και χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον πιο νευραλγικό τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μεσιτών, τα απούλητα διαμερίσματα ξεπερνούν στο σύνολο της επικράτειας τα 120.000, ενώ σημαντική πτώση παρουσιάζει και η οικοδομική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των σπιτιών, οι παράγοντες της αγοράς παραδέχονται ότι υπάρχει μικρή υποχώρηση, ωστόσο το ποσοστό γίνεται μεγαλύτερο και μπορεί να φτάσει το 20%, ανάλογα με την περιοχή. Γενναίες είναι και οι προσφορές προσέλκυσης των πελατών, όπως δωρεάν πάρκινγκ, αποθήκες, τέλη σύνδεσης με τα δίκτυα κ.λπ.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στρ. Παραδιάς όσο και οι κκ. Καψιμάλης και Στασινόπουλος ανέφεραν ότι « η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε σημαντική ύφεση,για πολλούς λόγους,με συνέπεια τον μαρασμό της εθνικής οικονομίας,την ανεργία στα σχετικά επαγγέλματα, αλλά και τη μείωση των εσόδων του κράτους από όλα αυτά. Αυτό όμως μπορεί να αντιστραφεί εύκολα,αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα,από τα οποία θα υπάρξει και μέγα δημοσιονομικό όφελος».

Ειδικότερα προτείνεται η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και στα επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες καθώς και αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδό μηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι ως 31 Δεκεμβρίου 2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ζητείται μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 6 τοις χιλίοις σε 1 τοις χιλίοις, όσο και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και παράταση της προθεσμίας υπογραφής οριστικών συμβολαίων, όπου υπάρχει προσύμφωνο συνταχθέν προ του 2000 (η τελευταία προθεσμία έληξε το 2007). Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας προτείνεται η επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «θα αποτελέσει σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η τυχόν θεσμοθέτηση των προτάσεων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δημόσια διαβούλευση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και για το σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών». Το ελάχιστο κόστος ανά ακίνητο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 357 για τη λήψη του σχετικού πιστοποιητικού.