Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε χθες, Δευτέρα, με τις ψήφους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και των συμμάχων του, το άνοιγμα των μυστικών φακέλων της κομμουνιστικής περιόδου.

«Θεωρούμε αυτό το νόμο ως μέτρο σεβασμού για όλους όσοι πέρασαν τον πιο σκληρό αγώνα της μάχης των τάξεων, αυτούς που έσπασαν τα κόκαλά τους από το ξύλο, αυτούς που εκτελέστηκαν δίχως δίκη και τους πήραν τις περιουσίες τους» δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, μετά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία της πανεθνικής ένωσης για την κοινωνική ενσωμάτωση των πρώην πολιτικά διωκόμενων στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, από το 1944 έως το 1991, 5.577 άνδρες εκτελέστηκαν με ή χωρίς δίκη, 450 γυναίκες εκτελέστηκαν, επίσης, με ή χωρίς δίκη, 34.153 άτομα φυλακίστηκαν, εκ των οποίων 998 άνδρες και 45 γυναίκες πέθαναν μέσα στη φυλακή, ενώ 308 άνδρες και γυναίκες κατέληξαν να έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακομεταχείρισης. Επίσης, 50.000 οικογένειες κλείστηκαν σε στρατόπεδα (κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά).

Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας, πρώην μέλη σωμάτων που ενεπλάκησαν στα παραπάνω εγκλήματα είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών της Σιγκουρίμι, απαγορεύεται να καταλαμβάνουν κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Μετά την ψήφιση του νόμου, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα εργαστεί έως το 2014, ελέγχοντας κάθε υποψήφιο για δημόσιο αξίωμα, έπειτα από τον έλεγχο όλων των σχετικών μυστικών εγγράφων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θεωρεί ότι, με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση Μπερίσα μόνο στόχο έχει να απομακρύνει τους εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι ο νόμος αυτός δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρτ και πρόσθεσε:

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι, 18 χρόνια μετά την πτώση της κομμουνιστικής δικτατορίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και οι κυβερνητικές δυνάμεις θέλουν να ανοίξουν τους φακέλους της δικτατορίας αυτής για να κλείσουν τους φακέλους της διαφθοράς».