Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ του πρωταθλήματος Ισπανίας είναι αυτονόητος στόχος για τη Ρεάλ Μαδρίτης και η απουσία της από την κορυφή για μερικά χρόνια προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο… παλάτι της Βασίλισσας,ωστόσο αυτό που την «πονάει» περισσότερο είναι η απώλεια του πιο πολύτιμου πετραδιού του στέμματός της:του Τσάμπιονς Λιγκ.Η αδυναμία των Μαδριλένων να
προχωρήσουν πιο μακριά από τα προημιτελικά του θεσμού- στον οποίο έχουν πρωτεύσει εννέα φορές στην ιστορία τους- επί πέντε συναπτά έτη,σε συνδυασμό με την αγωνιστική κατρακύλα (και) στο ισπανικό πρωτάθλημα (αποκορύφωμα η ήττα 0-2 με κατεβασμένα χέρια στη Βαρκελώνη,που έφερε τη Ρεάλ 12 βαθμούς πίσω από την αιώνια αντίπαλό της Μπαρτσελόνα)
έχουν προκαλέσει τριγμούς που φθάνουν ως τα ύψιστα αξιώματα του βασιλικού παλατιού.Πέρασαν δύο χρόνια από τις εκλογές του καλοκαιριού του 2006 που ανέδειξαν τον κ. Ραμόν Καλντερόν στην προεδρία,η Ρεάλ επανέκτησε τα σκήπτρα της Πριμέρα Ντιβισιόν,ωστόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ παρέμεινε στα ρηχά νερά.Ετσι, στη Ρεάλ άρχισαν πρόωρα τους προεδρικούς…
χορούς!Μάλιστα,όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις προεκλογικές περιόδους,τον χορό σέρνουν ηχηρά ονόματα τόσο διεκδικητών της προεδρίαςόσο και ποδοσφαιρικών αστέρων που τάζουν οι υποψήφιοι στους περίπου 66.000 ψηφοφόρους-μέλη της Ρεάλ.

Oπως συμβαίνει παραδοσιακά στις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, ο πρώτος που κλήθηκε να πληρώσει τα σπασμένα και στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο προπονητής. Μολονότι ο κ. Μπερντ Σούστερ οδήγησε πέρυσι τη Βασίλισσα στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν, το εφετινό τραγικό ξεκίνημα απετέλεσε τη βασικότερη αιτία απομάκρυνσής του και πρόσληψης του κ. Χουάντε Ράμος.

Εφέτος, αν μη τι άλλο, η Ρεάλ προσφέρει θέαμα· κυρίως στους φίλους των… αντιπάλων της, όπως καταδεικνύουν τα 26 γκολ που έχει δεχθεί έπειτα από 15 αγωνιστικές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, όπου έχει τη διόλου τιμητική τέταρτη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας, έχοντας βρεθεί 12 βαθμούς πίσω από την αιώνια αντίπαλό της Μπαρτσελόνα. Τα χειρότερα μηνύματα όμως ήρθαν από το Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου η Βασίλισσα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε βαθμό από τη Γιουβέντους, ιδρώνοντας μάλιστα ώσπου να κατακτήσει τη δεύτερη θέση του 8ου ομίλου. Ετσι το μέλλον της στον θεσμό όπου κατέχει το ρεκόρ τίτλων (9) μόνο ευοίωνο δεν προδιαγράφεται, παρά την πρόκρισή της στη φάση των «16» όπου θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ.

Αποτυχία διαρκείας
Από το 2006, όταν και εξελέγη στην προεδρία του ισπανικού συλλόγου, ο κ. Ραμόν Καλντερόν υποσχέθηκε την απόκτηση αρκετών σουπερστάρ, ωστόσο απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις κινήσεις του. Ξεκίνησε διεκδικώντας τον Σεσκ Φάμπρεγκας της Αρσεναλ και τον Ρικάρντο Κακά της Μίλαν, αλλά πήρε αρνητικές έως απαξιωτικές απαντήσεις. Το περασμένο καλοκαίρι πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση αρπαγής του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά απέτυχε εκ νέου. Η κάθε αποτυχία έχει το τίμημά της και στην περίπτωση του κ. Καλντερόν αυτό είναι οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε στους φίλους της Βασίλισσας, διότι, όπως και να το δει κανείς, άλλο είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλο ο Ολλανδός Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ.

Η προεδρολογία ξεκίνησε πολύ νωρίς στη Ρεάλ, δεδομένου ότι η θητεία του κ. Καλντερόν λήγει το καλοκαίρι του 2010. Ωστόσο, όπως έγραψε και ο διευθυντής της ισπανικής αθλητικής εφημερίδας «Αs» κ. Αλφρέδο Ρελάνο, ο οποίος έχει αρκετή επιρροή στη διοίκηση των Μαδριλένων, «πληθαίνουν επικίνδυνα οι φίλοι της Ρεάλ που νοσταλγούν την εποχή των Galacticos και αν ο Καλντερόν θέλει να παραμείνει στην προεδρία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να φέρει στη Μαδρίτη δύο- τρεις από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη που υποσχέθηκε».

Παράλληλα, η αλλαγή προπονητή χαρακτηρίστηκε ως ασπιρίνη σε καρκινοπαθή: «Ο πρόεδρος μιλάει πολύ και ενεργεί ελάχιστα,ο αθλητικός διευθυντής κλαίγεται πολύ και δεν κάνει μεταγραφές, οι παίκτες έχουν τεράστιους μισθούς αλλά αποδίδουν ελάχιστα,το ιατρικό επιτελείο είναι γεμάτο τραυματίες,ωστόσο θεραπεύει ελάχιστους» έγραψε η μαρδιλένικη αθλητική εφημερίδα «Μarca» προαναγγέλλοντας προεκλογική περίοδο διαρκείας. Στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο της Ρεάλ ακούγεται και γράφεται ότι είναι πιθανό να εμφανιστεί και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθειά του προς την ομάδα της Μαδρίτης. Ο κ. Αθνάρ εξελέγη πρωθυπουργός το 1996 ως επικεφαλής του δεξιού κόμματος Ρartido Ρopular παραμένοντας ως το 2004, όταν έχασε τις εκλογές από τον σοσιαλιστή και δηλωμένο οπαδό της Μπαρτσελόνα κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Την εποχή που ήταν πρωθυπουργός της Ισπανίας οι συχνές επισκέψεις του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα, στην προεδρία της οποίας βρισκόταν ο στενός φίλος του κ. Φλορεντίνο Πέρεθ, είχαν προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Το ισπανικό περιοδικό «Εl Ρeriodico» αποκάλυψε την πρόθεση του κ. Αθνάρ να διεκδικήσει την προεδρία της Ρεάλ, αρκεί να αλλάξει μια μικρή υποσημείωση στο καταστατικό του συλλόγου, η οποία αναφέρει ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την προεδρία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον επί δέκα συναπτά έτη μέλος της ομάδας. Και ο πρώην πρωθυπουργός έγινε μέλος της Ρεάλ μόλις έχασε τις εκλογές του 2004.

Βιγιαλόγκα και Πέρεθ
Το προεδρικό παζλ της Ρεάλ Μαδρίτης περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση ακόμη ενός γνωστού του κ. Αθνάρ να διεκδικήσει την προεδρία της Βασίλισσας. Ο λόγος για τον κ. Χουάν Βιγιαλόγκα, αμφιλεγόμενο πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Τelefonica, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Αθνάρ. Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Βιγιαλόγκα κινήθηκε (χωρίς επιτυχία) να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Βαλένθια, ωστόσο πλέον (δια)δηλώνει την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία της Ρεάλ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους φέρεται να είναι και ο κ. Πέρεθ, το εγχείρημα του οποίου- απόκτηση αστέρων παγκόσμιας εμβέλειας ( Λουίς Φίγκο , Ζινεντίν Ζιντάν, Ρονάλντο, Ντέιβιντ Μπέκαμ κ.ά.)- παρήκμασε αγωνιστικά με το πέρασμα των χρόνων που βάρυναν τα πόδια των πολυδιαφημισμένων άσων. Αυτή τη φορά ο κ. Πέρεθ φέρεται να θέλει να μετατρέψει τη Ρεάλ Μαδρίτης από εταιρεία λαϊκής βάσης ελεγχόμενη από τα μέλη της σε ανώνυμη εταιρεία. Αυτή τη στιγμή μόνο η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές για την προεδρία της Ρεάλ, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν, θα κριθούν, όπως πάντοτε τα τελευταία χρόνια, από τις προεκλογικές υποσχέσεις των υποψηφίων.