ΒΑΓΔΑΤΗ Ερωτήματα προκάλεσε η είδηση της σύλληψης 35 σουνιτών αξιωματικών του Ιράκ, αρχικώς με την κατηγορία της «απόπειρας πραξικοπήματος» κατά της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβέρνησης της Βαγδάτης. Στη συνέχεια όμως το κατηγορητήριο άλλαξε ξαφνικά για 24 από αυτούς, οι οποίοι πλέον κατηγορούνται για «διευκόλυνση τρομοκρατικών επιθέσεων».
«Το γραφείο γενικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων ανακοινώνει τη σύλληψη 24 αξιωματικών των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με απόπειρα πραξικοπήματος» ανακοίνωσε ο στρατηγός Κάσεμ Ατα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Βαγδάτης. Διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν «έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι αξιωματικοί διευκόλυναν τρομοκρατικές δραστηριότητες και βοήθησαν πιστούς του πρώην καθεστώτος» του Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes», μια επίλεκτη αντιτρομοκρατική ομάδα που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι συνέλαβε τις τελευταίες τρεις ημέρες πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των οποίων και τέσσερις στρατηγούς, «οι οποίοι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια συγκρότησης ομάδας που σκοπό είχε την ανατροπή της κυβέρνησης και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου».
Το γεγονός ότι το Ιράκ βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή ξένων δυνάμεων τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και το ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι σουνίτες, σε μια περίοδο όπου κυριαρχούν οι σιίτες στην κυβέρνηση και στον στρατό, δημιούργησαν από την αρχή εύλογες απορίες για την υπόθεση.
Αυτό που έγινε πάντως γνωστό είναι ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με το σουνιτικό κόμμα Μπάαθ, το οποίο βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στην εξουσία υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν . Εγινε επίσης γνωστό ότι τα στελέχη του υπουργείου που κατηγορούνται τώρα για «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης είχαν δωροδοκήσει άλλους υψηλόβαθμους υπαλλήλους προκειμένου να καταφέρουν να διεισδύσουν στους κύκλους της εξουσίας.
Οι συλλήψεις έγιναν σε μια κάθε άλλο παρά τυχαία συγκυρία, καθώς ο Αλ Μαλίκι επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση του εν όψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι πίσω από τις «θεωρίες συνωμοσίας» κρύβεται η αγωνία του κ. Μαλίκι να αυξήσει την επιρροή που ασκεί στην πολιτική ζωή της χώρας, την ώρα μάλιστα που Αμερικανοί και Βρετανοί εμφανίζονται έτοιμοι να αποσυρθούν το 2009.